Siirry sisältöön
Case 28.11.2017

Tracegrow: Käytetyistä paristoista ravinteita maanviljelyyn

Tracegrow on kehittänyt ainutlaatuisen teknologian, jonka avulla käytettyjen alkaliparistojen hivenaineista, sinkistä ja mangaanista, valmistetaan tehokkaita ja puhtaita, ekologisia mikroravinnetuotteita maanviljelyyn.
Lisätietoja
Mikko Joensuu

Operations Director
mikko.joensuu (at) tracegrow.com

Kierrättämällä käytetyt alkaliparistot ratkaistaan useita globaaleja haasteita: saadaan alkaliparistojen hivenaineet uudelleenkäyttöön, pystytään ravitsemaan hivenaineiden puutteesta kärsivää viljelysmaata ja säästetään niukkoja luonnonvaroja.

Paristojen ravinteet kiertoon

Alkalipariston toiminta perustuu kahden hivenaineen, sinkin ja mangaanidioksidin, reaktioon. Paristoja on valmistettu maailmanlaajuisesti yli 10 miljardia kappaletta. Käytettyjen paristojen määrän vuotuinen kasvu on noin 5-6 prosenttia. Aiemmin käytetyt paristot kuljetettiin kaatopaikalle, mutta vuonna 2004 EU:n kaatopaikka-asetus kielsi alkaliparistojen loppuvarastoinnin kaatopaikoille. Usein paristot päätyvät sulattoihin, joissa sinkki voidaan ottaa talteen, mutta suuri osa kertyy varastoihin. EU-maat ovat sitoutuneet kierrättämään noin 50 prosenttia paristoista. Siten kierrätystarve on noin 125 000 tonnia vuodessa, josta Suomen osuus on noin 2 000 tonnia. Tarve kierrätysratkaisuille on siis suuri.

Tracegrow tarjoaa ratkaisua, jonka avulla saadaan käytettyjen alkaliparistojen hivenaineista noin 80 prosenttia uudelleen käyttöön.

Tehokasta ja ekologista kierrätystä

– Teknologiamme on kierrätettävyydeltään erittäin tehokas jatkojalostusmenetelmä. Lopputuotteena syntyy nestemäinen hivenaineita sisältävä liuos, jossa mukana on mangaania, sinkkiä, kaliumia ja rikkiä. Liuos voidaan levittää esimerkiksi kasteluveden mukana edistämään ruoka- ja viljelykasvien kasvua. Parasta on, että prosessi on energiatehokas, eikä se synnytä lainkaan jätevesiä, kehuu Mikko Joensuu, Tracegrown operatiivinen johtaja.

Tilastojen mukaan maapallon maaperästä louhittiin noin 20 miljoonaa tonnia mangaania ja 13 miljoonaa tonnia sinkkiä vuonna 2016. Hyödyntämällä paristoissa olevat hivenaineet lannoitteina, voidaan vähentää neitseellisen mangaanin ja sinkin louhintaa. Lisäksi näillä hivenainetuotteilla voidaan tehdä käytössä olevasta viljelysmaasta entistä terveempää ja tuottavampaa ja siten lisätä maailman ruoantuotantoa ilman, että tarvitaan uutta peltopinta-alaa.

Tuotantolaitos valmistumassa Kärsämäelle

Ensimmäinen maanviljelyskäyttöön tarkoitettujen mikroravinteiden tuotantolaitos on valmistumassa Kärsämäelle vuoden vaihteessa, jonka jälkeen yritys aloittaa toiminnan koeluvan puitteissa. Tuotteiden laajamittainen valmistus käynnistyy vuoden 2018 aikana. Tämä mahdollistaa myös sen, että Tracegrow'n teknologiaa ja tuotteita voidaan räätälöidä maakohtaisten tarpeiden mukaan.

Tracegrow on kehittänyt teknologiaansa sekä selvittänyt kansainvälisten markkinoiden tilannetta ja tarpeita Tekesin rahoituksella. Muina yhteistyökumppaneina kehityshankkeissa ovat olleet Luonnonvarakeskus Luke ja Baltic Sea Action Group.

Tavoitteena maailmanlaajuiset mikroravinnemarkkinat

Kasvuyrityksen tavoitteena ovat maailmanlaajuiset mikroravinnemarkkinat. Markkinan koon arvioidaan ylittävän 8,5 miljardia dollaria vuoteen 2023 mennessä ja sen vuotuinen kasvu on yli 8 prosenttia.

– Autamme asiakkaitamme ja kumppaneitamme kasvamaan kannattavasti ja ekologisesti tehokkaiden ja puhtaiden tuotteidemme sekä innovatiivisen teknologiamme avulla. Tavoitteemme on olla globaalin kiertotalouden tunnustetuin mikroravinteita maanviljelyyn valmistava yritys, Joensuu kaavailee.

Lisätietoa

Mikko Joensuu
Operations Director
Tracegrow
mikko.joensuu (at) tracegrow.com

Tracegrow on mukana Tekesin BioNets-ohjelman Ravinteiden kierrätyksen läpimurto -ekosysteemissä (RaKi.) Ekosysteemin tavoitteena on mahdollistaa ravinteiden kierrätyksen läpimurto ja luoda uutta suomalaista liiketoimintaa kansainvälisille markkinoille.

Ravinteiden kierrätyksen läpimurto -ekosysteemi
Smart&Green Growth – Puhtaasti biotalouteen -ohjelma

Kuva: Tracegrow