Siirry sisältöön
Uutinen 13.12.2023

Suomen ensimmäinen kanssasijoitusrahasto aloittaa – Uutta pääomaa startupeille enkelisijoittajien avulla

Suomen pääomamarkkinoille tulee täysin uudenlainen rahasto, joka sijoittaa alkuvaiheen yrityksiin yhdessä enkelisijoittajien kanssa. Kanssasijoitusrahasto yhdistää julkisen ja yksityisen rahoituksen enkelisijoittajien valitsemiin kohteisiin. Rahaston pääoma on 30 miljoonaa euroa, ja siitä vastaa Business Finland Venture Capital Oy (BFVC). Rahastoa hallinnoi pääomasijoitusyhtiö Innovestor.

Kanssasijoitusrahaston tavoitteena on sijoittaa jopa 100 startup-yritykseen, kun enimmäissijoitus yhteen kohteeseen on rajattu 600 000 euroon. Yksityiset bisnesenkelit etsivät sopivia sijoituskohteita rahastolle, ja hallinnointiyhtiö tekee tietyt kriteerit täyttävien ehdotusten pohjalta sijoituspäätökset. Sen jälkeen rahasto ja bisnesenkelit tekevät yhteissijoituksen kohdeyritykseen.

Kanssasijoitusrahasto tuo nyt uuden ja ainutlaatuisen rahoituskanavan suomalaisille startupeille. Tavoitteena on vahvistaa yritysten pääomia enkelisijoittajien tuella ja nopeuttaa rahoituskierrosten läpimenoa, mikä parantaa yritysten kasvumahdollisuuksia.

– Yrittäjille avautuu nyt uusi kanava löytää sijoittajia, ja vastaavasti bisnesenkelit tukevat osaamisellaan liiketoimintaa. Rahasto yhdistää oivallisesti julkista ja yksityistä pääomaa sekä yksityistä päätöksentekoa. Nyt avautuu loistavia mahdollisuuksia startupeille ja enkelisijoittajille, kertoo sijoitusjohtaja Petri Serenius BFVC:stä.

Vähintään kolme sijoittajaa tarvitaan

Yksityisten sijoittajaryhmien odotetaan muodostuvan markkinaehtoisesti. Rahastolle jätettävään sijoitusesitykseen tarvitaan vähintään kolme sijoittajaa. Ryhmän jäsenten ei tarvitse olla ammattimaisia bisnesenkeleitä. Rahaston hallinnointiyhtiö Innovestor arvioi sijoitusmahdollisuutta ja tekee päätökset.

– Sijoituskohteeksi sopivat alle viisivuotiaat suomalaiset yritykset. Rahaston ensimmäinen sijoitus yritykseen on enintään enkeleiden sijoituksien suuruinen, ja molemmilta vaaditaan vähintään 50 000 tai enintään 300 000 euroa sijoitettavaa pääomaa, Petri Serenius kertoo.

– Aikaisemmin itsenäisesti toimineet enkelit pääsevät rahaston avulla mukaan entistä mielenkiintoisempiin sijoitusmahdollisuuksiin suuremmilla sijoitussummilla. Startupeille uusi rahasto mahdollistaa suurempien rahoituskierrosten rakentamisen nopeammin. Aikaisen vaiheen startupit ja tiedepohjaiset yritykset ovat avainasemassa kestävämmän maailman rakentamisessa, mikä on meille tärkeää, kertoo Innovestorin toimitusjohtaja Wilhelm Lindholm.

Erityisesti nykyisessä markkinassa, jossa rahoitukselle on kovaa kysyntää, kanssasijoitusrahaston kaltainen uusi sijoitustapa tulee juuri oikeaan aikaan.

– Uuden rahaston avulla pystymme helpottamaan laajasti suomalaisten startupien alkuvaiheen rahoitusta, Lindholm lisää.

FiBAN apuna sijoittajaryhmien haussa

Kanssasijoitusrahaston sijoitukset kohdistuvat alkuvaiheen yrityksiin, jotka ovat tärkeitä Suomen elinkeinorakenteen uudistamisessa.

Ne edistävät osaltaan tuottavuuden kehitystä ja kasvua Suomessa. Alkuvaiheessa liiketoiminnan riskit ovat suurimmillaan, ja enkelisijoittajien rooli alkuvaiheen yritysten tukijoina on merkittävä. Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBAN on aktiivisesti mukana edistämässä kanssasijoitusrahastoon sopivien sijoittajaryhmien muodostumista.

– Meillä FiBANissa on 670 jäsentä, joiden yhteenlasketut pääomasijoitukset ylittävät jo 400 miljoonaa euroa. Yrityksiä, jotka ovat saaneet rahoitusta, on noin 1 700 ja satoja uusia tulee vuosittain, joten löydämme varmasti kanssasijoitusrahastoon sopivia sijoittajaryhmiä ja yrityksiä, sanoo FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen.

Uuden rahaston verkkosivut löytyvät osoitteesta www.kanssasijoitusrahasto.fi

Lisätietoja

Petri Serenius, sijoitusjohtaja
Business Finland Venture Capital
petri.serenius (at) businessfinland.vc
050 599 3683

Heli Mehtätalo-Takala, Director, Marketing & Communications
Innovestor
heli.mehtatalo-takala (at) innovestor.fi
050 402 6781

Tiina Laisi-Puheloinen, toimitusjohtaja, FiBAN
tiina.laisi-puheloinen(at)fiban.org
040 750 7417


Business Finland Venture Capital Oy (BFVC) edistää yhteistyössä venture capital -pääomarahastojen ja businessenkeleiden kanssa alkavan vaiheen yritysten liiketoimintaa ja venture capital -markkinan kehittymistä Suomessa. BFVC on sijoittanut 17 rahastoon, joiden yhteenlasketut pääomat ovat noin € 320 miljoonaa, rahastot ovat tehneet sijoituksia yli 340 yritykseen. BFVC on Suomen valtion kokonaan omistama yhtiö ja sen omistajaohjauksesta vastaa Innovaatiorahoituskeskus Business Finland. businessfinland.vc

Innovestor on suomalainen aikaiseen vaiheen pääomasijoittamiseen ja kaupallisiin kiinteistöihin keskittyvä sijoitusyhtiö. Tarjoamme myös corporate venturing palveluita. Hallinnoimiemme pääomarahastojen kokonaispääoma on yli € 250 miljoonaa ja olemme yksi aktiivisimmista venture capital -sijoittajista Pohjoismaissa. Missiomme on tehdä hyvää rahaa. innovestorgroup.com

Finnish Business Angels Network (FiBAN) on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka edistää yksityishenkilöiden sijoittamista listaamattomiin kasvuyrityksiin. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on kasvattaa ja kehittää yksityisten sijoittajien ammattikuntaa sekä yhdistää kasvuyhtiöitä enkelisijoittajiin. FiBAN on yksi Euroopan suurimmista ja aktiivisimmista bisnesenkeliverkostoista, johon kuuluu 670 hyväksyttyä sijoittajajäsentä. Vuonna 2022 FiBANin kautta rahoitusta sai 248 alkuvaiheen yritystä.