Siirry sisältöön
Blogi 11.05.2022

EU-maiden RRF-rahoitus tarjoaa kuumat vientimarkkinat, Business Finland tarjoilee ne yrityksellenne sopivina annoksina

Onko yrityksellänne potentiaalia uusille markkinoille, etsittekö uusia liiketoimintamahdollisuuksia? Jos vastaatte kyllä, niin Euroopan sisämarkkinat ovat nyt siihen erityisen suotuisat. Jatka lukemista, jos jäit miettimään miksi juuri nyt.
Kirjoittaja
Hannele Halmetoja

Senior Advisor
RRF-projektitoimisto

EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (Recovery and Resilience Facility, RRF) avulla EU-maat investoivat ja uudistavat, mikä luo mahdollisuuksia vientiin. Elpymispaketin tarkoitus on lieventää koronaviruspandemian taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia ja tehdä Euroopan talouksista ja yhteiskunnista kestävämpiä, selviytymiskykyisempiä ja paremmin valmistautuneita vihreään siirtymään ja digitaaliseen muutokseen.

Millaisille ratkaisuille on kysyntää?

RRF-rahasta merkittävä osuus kohdennetaan vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen vauhdittamiseen. Useissa maissa esimerkiksi digitalisoidaan ja modernisoidaan julkishallintoa, julkisia palveluita ja terveydenhuoltoa sekä rakennetaan tai uudistetaan sairaaloita. Myös esimerkiksi kestävään liikkumiseen, energiatehokkuuteen, kiertotalouteen, jätehuoltoon ja uusiutuvaan energiaan liittyviä toimenpiteitä sisältyy maiden elpymissuunnitelmiin, kuten myös kyberturvallisuuteen, edistyneisiin teknologioihin, verkkoyhteyksiin. 

Toimialakohtaisia mahdollisuuksia

Team Finland -verkosto tukee suomalaisyrityksiä. Business Finlandin asiantuntijat EU-maissa tunnistavat RRF-markkinamahdollisuuksia. Samoin Suomen lähetystöt EU-maissa seuraavat kansallisia RRF-suunnitelmia ja niiden toteuttamista ja auttavat suomalaisia yrityksiä. Markkinamahdollisuudet julkaistaan Team Finland Market Opportunities -sivustolla, ja yrityksiä autetaan eri kansainvälistymispalveluiden avulla. 

RRF-projektitoimisto opastaa ja kouluttaa

Julkaistujen RRF-markkinamahdollisuuksien lisäksi minä ja kollegani Luke Kähkönen Business Finlandin RRF-projektitoimistossa mieluusti sparrailemme ja annamme vinkkejä, jos yrityksenne haluaa itsenäisesti selvittää RRF:n tuomia vientimahdollisuuksia muihin EU-maihin. Haluamme rohkaista ja auttaa suomalaisia yrityksiä hyödyntämään RRF-elvytysrahan mahdollisuuksia, koska nyt käsillä on houkutteleva kattaus Euroopan sisämarkkinoilla. Meihin saatte yhteyden Business Finlandin yhteyshenkilönne kautta tai jos olette uusi asiakas, ensimmäinen askel on täyttää kartoituskysely.

Elvytysrahaa kanavoidaan julkisten tarjouskilpailujen avulla. Myös julkinen hankintatoimi digitalisoituu. Hyvä esimerkki on TED - Tenders Electronic Daily -julkisten hankintojen portaali. Järjestämme portaalista koulutuksen 15.6.2022. Kouluttaja Euroopan Unionin julkaisutoimistosta neuvoo, miten käyttää portaalia tehokkaasti ja antaa vinkkejä miten oman alan ja kiinnostavan markkinan hankintoja voi seurata.

Lisätietoja koulutuksesta ja ilmoittaudu mukaan