Siirry sisältöön
Blogi 15.07.2021

EU:n uudistunut innovaatiorahoitus haastaa suomalaisia

Uuden EU-rahoituskehyksen tutkimus- ja innovaatioinstrumentaatio on viittä vaille valmis. Euroopan komission ja teollisuuden yli 20 miljardin euron arvoiset kumppanuudet saadaan lisäksi pian pakettiin. Kokonaisuudesta tuli sellainen kuin EU:kin: moniarvoinen ja rehellisyyden nimissä hivenen monimutkainen.
Kirjoittaja
Jonna Lehtinen

Erityisasiantuntija
Suomen pysyvä EU-edustusto, Bryssel

Kaikki sektorit haluavat osansa ”hypestä”, joka innovaatioihin ja uudistamiseen liitetään. Siksi ohjelmavalikkokin on kasvanut. Kokonaisuus on hyvä, vaikka tyylipisteitä karsisi. Näin Suomenkin päätavoite rahoituskehyksen modernisoinnista eteni. Uusien ideoiden sydämenä sykkii tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelma Horisontti Eurooppa.

Horisontti Euroopan missioita, strategiaa ja tuloksia hyödyntämällä voi avautua ovia mm. Digitaaliseen Eurooppaan, InvestEU:hun, EU4Healthiin, Innovaatiorahastoon, Avaruusohjelmaan, Lifeen, Euroopan puolustusrahastoon, Global Europeen, rakennerahastoihin, kansalliseen jatkorahoitukseen ja (sanoisin jopa erityisen toivottavasti yksityiseen) rahoitukseen. Uutta scale-up -koneeksi kaavailtua Euroopan innovaationeuvostoa (EIC) jäämme siksikin Suomessa hyvin kiinnostuneina seuraamaan.

Vinkki

Lue blogi "Minimalismista Mozartismiin – EU:n innovaatiopolitiikka soi uudella skaalalla" kokonaisuudessaan ulkoministeriön verkkosivuilla (julkaistu 12.7.2021)