Siirry sisältöön
Case 13.09.2023

Betolar ryhtyy korvaamaan sementtiä maailman suurimmilla markkinoilla Aasiassa Business Finlandin avulla

Skaalautuva liiketoimintamalli, oma tekoälyteknologia ja jopa 80 prosentin päästövähennykset perinteiseen betoniin verrattuna. Tätä kaikkea on Aasian markkinoilla itselleen jalansijan raivannut kasvuyhtiö Betolar.
Betolar Oyj
  • Betolar korvaa sementin betonin valmistuksessa teräs-, kaivos-, metsä- ja energiateollisuuden sivuvirroista valmistetuilla sideaineilla. Samalla betonin raaka-aineiden osalta hiilijalanjälki laskee jopa 80 %. 
  • Yhtiön liiketoimintamalli perustuu lisenssien myyntiin betonitehtaille ja betonituotevalmistajille. Lisäksi Betolar aikoo tulevaisuudessa käyttää tekoälyä, joka auttaa kulloinkin toimivan seossuhteen määrittelyssä.
  • Kaupalliset projektit käynnistyivät 2022 alussa Euroopassa etenkin pihakivien ja viemäriputkien valmistuksessa. 
  • Business Finlandin DevPlat-hankkeessa on kehitetty kumppanuuksia Kaakkois-Aasiassa vuodesta 2020 alkaen. 

Tutustu Developing Markets Platform -rahoitukseen

Betoni on sekä maailman ylivoimaisesti eniten käytetty rakennusmateriaali että yksi suurimmista ilmastopäästöjen aiheuttajista. Betolar tarjoaa ratkaisun sen tuotannon ilmaston kannalta haitallisimpaan vaiheeseen: sementin valmistukseen.

– Aasiassa asiakkaamme korvaavat sementin esimerkiksi terästeollisuuden masuunikuonalla tai hiilivoimaloiden tuhkalla. Pääasiallinen käyttökohde on pihakivet ja rakennusharkot, joilla on etenkin Intiassa aivan valtava kysyntä, viestintäpäällikkö Melina Pinomaa kertoo.

 Betolar Vietnam
Betolarin Vietnam-tiimi vasemmalta Matias Heinänen, Thuan Pham ja Janne Niskanen   
Kuva: Betolar Oyj

Betolarin kehittämän tekoälyn avulla voidaan selvittää, miten muiden teollisuudenalojen sivuvirroista saatavat raaka-aineet ja betonin kiviaines toimivat keskenään ja millaisella sekoitussuhteella niistä saadaan haluttu lopputulos. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen eli betonitehtaille reseptiikan ja tukee niitä siirtymisessä uuteen valmistusmenetelmään.

Liiketoimintamallista tekee erittäin hyvin skaalautuvan se, että betonitehtaat voivat siirtyä uuteen valmistusmenetelmään hyvin pienellä investoinnilla. 

–  Kiertotalous ja teollisuuden vähähiilistäminen ovat globaalin kasvun ajureita. Kestävien ratkaisujen kysyntä luo runsaasti uusia, kasvavia markkinamahdollisuuksia. Tarvitsemme Betolar Oyj:n kaltaisia yrityksiä, jotka kehittävät uusia ratkaisuja ja uudistavat rohkeasti liiketoimintamalleja, sanoo Business Finlandin asiantuntija Kaisa Holma.

Business Finlandin paikallistoimistot säästivät aikaa 

Täysin kaupalliselta pohjalta yhtiön Geoprime-reseptiikalla syntyy jo betonisia pihakiviä, lyhtypylväiden alustoja ja viemäriputkia Suomessa, Tanskassa ja Belgiassa. 

Maailman suurimmat betonimarkkinat ovat kuitenkin Aasiassa. Business Finlandin Developing Markets Platform -rahoituksella Betolar on rakentanut kumppanuuksia Intiassa (maailman 2. suurin betonin tuottaja), Vietnamissa (3. suurin) ja Indonesiassa (6. suurin). 

– Projektirahoitus on auttanut sitouttamaan potentiaaliset asiakkaat yhteiselle kehityspolulle ja luonut siihen rahallisen insentiivin: reseptien hiomiseen ja testaukseen menee kuitenkin paljon aikaa, Melina Pinomaa sanoo. 

Pinomaa arvioi, että kaupallistamisvaihe Intiassa ja Vietnamissa on edessä vuoden 2022 jälkimmäisellä puoliskolla. Indonesiassa on edistetty hitaammin pitkittyneiden koronasulkujen vuoksi.

Meille oli suuri apu se, että Business Finlandin paikallistoimistoilla oli hyvä käsitys pätevistä markkinaselvitysten tekijöistä.

Etenemistahti on ollut kova, sillä markkinaselvitykset Asiassa aloitettiin vuonna 2019. Välissä maailma on kokenut pandemian ja paikalliset rekrytoinnit jouduttiin aloittamaan ilman fyysisiä tapaamisia henkilöiden kanssa.

– Meille oli suuri apu se, että Business Finlandin paikallistoimistoilla oli hyvä käsitys pätevistä markkinaselvitysten tekijöistä. Haastattelujen jälkeen niistä valittiin sopivimmat. Se säästi aikaa, Pinomaa kertoo. 

Tutustu Developing Markets Platform -rahoitukseen

Developing Markets Platformin puitteissa tarjottavan lisärahoituksen nimi on nykyään rahoitus yhteisinnovaatioille kehittyvillä markkinoilla.