Siirry sisältöön
Uutinen 21.12.2023

Creative Business Finland (CBF) päättyy – Ohjelma kasvatti luovan alan innovaatiotoimintaa ja kiihdytti alan yritysten kasvua Suomessa

Kolmevuotinen Creative Business Finland (CBF) -ohjelma päättyy vuoden 2023 loppuun. Ohjelma on onnistuneesti vauhdittanut luovan sektorin uudistumista ja integroinut luovaa osaamista muille toimialoille.

Luovuudella on merkittävä rooli innovaatioissa, asiakas- sekä käyttäjäkokemuksen ja kokonaisvaltaisen brändiymmärryksen syventämisessä. Monialainen osaaminen luo kestävää arvoa. CBF-ohjelma on ollut edelläkävijä perinteisen liiketoiminnan yhdistämisessä luoviin aloihin. Ohjelma on myös tuonut näkyväksi, kuinka luovalla taloudella on lähes 14 miljardin euron liikevaihtoineen merkittävä rooli talouskasvun näkökulmasta.

Creative Business Finland – kohokohtia ja saavutuksia

Innovaatiorahoitusta luovalle alalle

CBF-ohjelma oli osa Suomen EU:n elpymis- ja palautumisrahaston kestävän kasvun ohjelmaa. Rahoitus kohdistui useisiin luovan alan keskeisiin teemoihin, kuten sisällön edistäminen palveluna, luovien palveluiden hyödyntäminen eri teollisuuden aloilla ja CreaTech. Rahoitetut hankkeet pyrkivät mullistamaan asiakaskokemusta digitaalisilla ratkaisuilla, innovatiivisella tuotekehityksellä ja uusilla liiketoimintamalleilla. Myös muita Business Finlandin rahoituspalveluita hyödynnettiin yritysten ja tutkimusorganisaatioiden toteuttamien projektien rahoittamiseen.

Verkostot tuovat tehokkuutta liiketoimintaan

CBF-ohjelma on aktiivisesti tukenut verkostojen syntymistä luovan ekosysteemin sisällä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Ohjelmaan osallistuneet yritykset ovat solmineet strategisia kumppanuuksia, vaihtaneet ideoita ja yhdessä kehittäneet edelleen luovan alan toimintamalleja. Tapahtumat toimivat tehokkaina ”tapaamisalustoina” uusille yhteyksille ja esimerkiksi keväällä 2023 järjestettyyn Shine-tapahtumaan kokoontui 200 luovien alojen ammattilaista ideoimaan uusia sisältöliiketoiminnan menestystarinoita.

Kasvusopimus – vahva perusta kasvulle

Kasvusopimus on uudenlainen, ekosysteemien kasvuun tähtäävä, vuoropuhelu- ja yhteistyömalli julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Sopimusta pilotoitiin yhdessä yritysten ja sidosryhmien kanssa audiovisuaalisella sektorilla, jonka jälkeen mallia skaalattiin muihin digitaalisiin sisältötyyppeihin sekä brändättyyn tekstiiliin ja muotiin. Kasvusopimusprosessin kautta yritykset ovat muodostaneet yhteistä kuvaa kasvun mahdollisuuksista ja sen edellyttämistä vaatimuksista toimintaympäristölle. Työ etenee jatkuvan vuoropuhelun ja konkreettisten toimenpiteiden merkeissä.

Tulevaisuuden näkemyksiä ja oivalluksia

Ohjelman keskeisenä tavoitteena on ollut varustaa luovia yrityksiä oivalluksilla ja tiedolla kansainvälisen kasvun tukemiseksi. Raportit ja tutkimukset, kuten katsaus Suomen luovien alojen nykytilanteeseen, Suomen audiovisuaalinen tiekartta ja Lisenssiekosysteemi, ovat olleet keskeisessä roolissa tämän tavoitteen saavuttamisessa. CBF on myös rahoittanut ja tukenut Creative Finland -mediapalvelua ja -verkostoa, joka tarjoaa tietoa Suomen luovasta taloudesta.

Ohjelman aikana toteutettiin myös lukuisia muita toimenpiteitä, kuten tukea

  • alueellisille päätöksentekijöille luovien alojen integroimisessa strategioihin
  • liiketoiminta- neuvonantajille heidän työssään luovien yritysten kanssa
  • innovatiivisten luovien alojen keskusten perustamiseen ja kehittämiseen
  • kestävän kasvun mukaisiin yritysverkostoihin luovan sektorin sisällä
  • uusien lähestymistapojen pilotoimiseen (liittyen esimerkiksi yritysten design-toimintakulttuurin muutokseen ja yritysten hallitustyöskentelyn kehittämiseen luovilla aloilla).

Kiitokset – työ jatkuu!

Creative Business Finland -ohjelman päättyessä haluamme suuresti kiittää kaikkia mukana olleita yritysedustajia ja yrityksiä sekä muiden sidosryhmien henkilöitä, jotka ovat olleet kanssamme tekemässä tätä muutosmatkaa. Teidän panoksenne ovat olleet ratkaisevia ja työnne vaikutus näkyy tulevaisuuden luovien alojen kehityksessä.

Jatkuvat palvelumme luovien alojen yrityksille

Kaikki ohjelman materiaalit ovat edelleen saatavilla

Creative Business Finland -ohjelman jälkeen tuemme edelleen luovan alan yritysten uusiutumista, kilpailuedun kasvattamista ja kansainvälistymistä. Jatkossa Business Finlandin asiantuntijat ovat käytettävissäsi laajalla skaalalla myös luovan talouden sektorilla.