Siirry sisältöön
Uutinen 28.11.2023

Sustainable Manufacturing Finland -ohjelma vastasi globaaleihin kriiseihin ja edisti yritysten vihreää siirtymää

Sustainable Manufacturing Finland -ohjelma käynnistyi vuoden 2020 alussa ja päättyy vuoden 2023 lopussa. Ohjelman punaisena lankana on ollut suomalaisen valmistavan teollisuuden uudistaminen ja vahvistaminen kestävällä tavalla.

Sustainable Manufacturing Finland -ohjelman päätöstilaisuus pidettiin Helsingissä 27.11.2023.

Ohjelmassa on ollut mukana 272 yritystä ja yhdeksän tutkimusorganisaatiota. Ohjelman kautta on käynnistetty yhteensä yli 400 miljoonan euron edestä TKI-hankkeita, joihin on myönnetty lähes  200 miljoonaa euroa Business Finlandin rahoitusta.

Ohjelma auttoi suomalaisia yrityksiä hyödyntämään EU-rahoitusta ja -verkostoja ja edisti suomalaisten yritysten vientiä etenkin Keski-Eurooppaan. Ohjelmassa mukana olleiden pk-yritysten yhteenlaskettu vienti on kasvanut 47 prosenttia, arvoltaan noin 26,7 miljardia euroa, ja henkilöstön määrä 8 prosenttia.

Kriisit ravistelleet valmistavaa teollisuutta

Sustainable Manufacturing Finland -ohjelman aikana maailmaa koetellut koronapandemia vaikutti suoraan myös valmistavaan teollisuuteen. Korona sulki maailman, rikkoi toimitusketjuja ja vaikeutti raaka-aineiden ja komponenttien saamista.

Sustainable Manufacturing Finland -ohjelman käynnisti valmistavan teollisuuden toimijoille kohdennettuja tukitoimia ja laati pk-yrityksille suunnatun Kestävän tuotannon resilienssi -oppaan kriisinkestävyyden kehittämiseksi uusien varalle. Opas antaa yleiskuvan riskitekijöistä, joille suomalaiset valmistavan teollisuudenyritykset tyypillisesti altistuvat ja tarjoaa hyväksi havaittuja käytäntöjä riskien ennakointiin ja niiden realisoitumisesta toipumiseen. Lisäksi ohjelma auttoi lähes sataa suomalaisyritystä löytämään uusia asiakkaita Euroopasta koronakriisin vuoksi menetettyjen asiakkaiden tilalle.


Sustainable Manufacturing -ohjelman johtaja Toni Mattila

Uudet kriisit, ensin sota Ukrainassa ja nyt myös Gazan konflikti, heijastuvat koronapandemian tapaan valmistavaan teollisuuteen. Kriisit ovat tuoneet esiin esimerkiksi puolijohteiden globaalien arvoketjujen haavoittuvaisuuden sekä tarpeen hallita tähän liittyviä riskejä. Suomessa on käynnistynyt kiitettävässä määrin aloitteita kehittää suomalaisia kyvykkyyksiä elektroniikan ja fotoniikan esikaupalliseen tuotantoon, kuten prototyyppien valmistamiseen.

– Uudistuneella mikroelektroniikan ja fotoniikan alalla on kaikki edellytykset palata Suomen vientiveturiksi, toteaa Sustainable Manufacturing -ohjelman johtaja Toni Mattila.

Kestävä kehitys on kilpailutekijä

Teollisuuden toimijat vastaavat yli 30 prosentista maailman vuotuisista kasvihuonepäästöistä. Siten ne ovat merkittävässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Sustainable Manufacturing -ohjelmassa on korostettu kestävää kehitystä ja sitä, miten siitä voi rakentaa yrityksille kilpailutekijän sen sijaan, että se nähtäisiin pelkkänä kulueränä.

Business Finland on valinnut Sandvikin veturiyritykseksi vetämään ekosysteemihanketta, jonka tavoitteena on globaalin kaivos- ja urakointiteollisuuden ratkaisujen kehittäminen.

 – Sandvik panostaa Shift`25- ohjelmassa vahvasti sähköisten ja digitaalisten teknologioiden kehittämiseen. Sähköisillä ja digitaalisilla ratkaisuilla autamme asiakkaitamme parantamaan tuottavuutta sekä tuemme heitä kestävän kehityksen tavoitteissa, Sandvikin Commercialization and Networks Lead Miika Kaski kertoi Sustainable Manufacturing -ohjelman päätösseminaarissa.


Sandvikin Commercialization and Networks Lead Miika Kaski 

– Monet suuret yritykset ovat jo ymmärtäneet, että kestävä kehitys on kasvun lähde. Monet pk-yritykset ja etenkin suuryritysten alihankintaketjussa toimivat yritykset kuitenkin vielä empivät kestävyyden roolia niiden liiketoiminnan kilpailutekijänä. Sustainable Manufacturing Finland -ohjelma onkin auttanut yrityksiä kestävien liiketoimintakäytäntöjen omaksumiseen ja kannustanut tähän etenkin pk-yrityksiä. Yritysten on nähtävä, että lopputuotteiden käyttäjät arvostavat yhä enemmän kestäviä arvoja ja vaativat sen mukaisia tuotteita ja palveluita. Tilannetta vahvistaa entisestään se, että monet etenkin kuluttajille näkyvät tuotemerkit ovat ryhtyneet oma-aloitteisesti varmistamaan tuotteidensa valmistuksen kestävyyttä suojellakseen tuotemerkin imagoa, Toni Mattila sanoo.

– Siirtymällä askel askeleelta kohti kestävämpää toimintaa hyvä vaikutus kumuloituu. Harppauksia saavutetaan uudistamalla toimintatapoja sekä ottamalla käyttöön uutta teknologiaa, lisäämällä automatisaatiota ja digitalisaatiota. Samassa suunnitellaan henkilöstön koulutus ja kehittäminen, jotta se pysyy muutoksessa mukana, Mattila summaa.

Mitä ohjelman jälkeen?

Sustainable Manufacturing päättyy, mutta Business Finland ei unohda valmistavaa teollisuutta. Rahoitusta tutkimukseen ja tuotekehitykseen voi hakea kaiken aikaa, samoin Business Finlandin kansainvälistymispalveluita.

Yksi valmistavan teollisuuden nouseva ala on mikroelektroniikkaan. Siihen voidaan liittää myös fotoniikkaa, mikä tarjoaa valtavasti uusia sovelluksia. Optiset anturit, aurinkokennot, latausteknologiat, tekoälysovellukset ja virtuaalimaailman näytöt kuuluvat tähän kategoriaan.

Mikroelektroniikka-alalle valmisteilla oleva puolijohdekampanja käynnistyy ensi vuonna. Kampanjaan kutsutaan kaikki alan yritykset.

Lisätietoja

Toni Mattila
toni.mattila (at) businessfinland.fi
Puh. 040 500 9909