Suomi on Japanissa jo ennestään tuttu onnellisuudesta, puhtaasta luonnosta ja ilmasta, sekä kestävyydestä ja maailmanluokan innovaatioista. Pohjoismainen paviljonki Osakan maailmannäyttelyssä toimii syyskuussa tapahtuma-alustana Nordic Food Days -päiville ja ruoan tulevaisuuteen keskittyvän ”Food for Thought” -tapahtumalle. Tilaisuudet vahvistavat Suomen asemaa ruokainnovaatioiden kärkimaana.
Viimeisimmässä maailmanlaajuisessa elintarviketurvallisuusindeksissä (Global Food Security Index 2022) ykköseksi sijoittunut Suomi on onnistunut yhdistämään huippuluokan elintarviketeknologian sekä tutkimuksen ja kehityksen. Suomalaiset yritykset ovat eturintamassa kehittämässä tulevaisuuden elintarvikeratkaisuja, kuten vertikaaliviljelyä, tarkkuusfermentointia ja kasvipohjaisia proteiineja.
Useat suomalaiset ruokabrändit ja elintarvikkeet ovat jo laajalti saatavilla Japanissa. Vienninedistämistä tarvitaan silti vahvistamaan kauppasuhteita ja tukemaan uusia vientiponnisteluja. Suomella on myös tarjota ratkaisuja, joilla maailman ruoantuotannon riittävyyttä voidaan tulevaisuudessa ratkoa.
Suomi osallistuu Osakan maailmannäyttelyyn yhteisellä hankkeella muiden Pohjoismaiden kanssa. Osana hanketta järjestetään Pohjoismaisia yhteistapahtumia. Syyskuun alussa järjestetty Nordic Food -delegaatio esitteli pohjoismaisia yrityksiä japanilaisille kumppaneille, ja yritykset vierailivat Japanin lisäksi Etelä-Koreassa.
Maailmannäyttelyn Pohjoismaiden paviljongissa järjestetty asiantuntijaseminaari houkutteli paikalle runsaasti kiinnostuneita verkostoitumaan yritysten ja asiantuntijoiden kanssa.
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen johti Suomen delegaatiota. Suomalaisista yrityksistä mukana olivat mm. Fazer, Valio ja Apetit, joilla kaikilla on jo jalansija Japanin markkinoilla.
Pekka Pesonen esitteli suomalaisia innovaatioita Nordic Food Day:ssä.
Myöhemmin syyskuussa painopiste siirtyy kestävän biotalouden tulevaisuuteen elintarvikkeiden ja metsätalouden näkökulmasta. Expo-messujen Pohjoismaiden paviljongissa järjestettävässä ”Think like a Finn – Food for Thoughts” -tapahtumassa etsitään ratkaisuja globaalien elintarvikejärjestelmien kolmitahoiseen haasteeseen: miten varautua luonnonvarojen ja ravinnon riittämiseen kestävällä tavalla? Lisäksi vertaillaan suomalaisten ja japanilaisten lähestymistapoja kestävään ruokajärjestelmään, ruokaturvaan ja nuorten viljelijöiden kannustamiseen.
Suomen maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah johtaa kaksipäiväistä tapahtumaa. Ministeri Essayah toteaa:
– Suomi on johtava maa elintarvikealan kehityksessä ja uusien ratkaisujen luomisessa. Tämä perustuu vahvaan sitoutumiseen kestäviin toimintatapoihin, edistyneeseen tutkimukseen ja kehitykseen sekä yhteistyöhön pohjautuvaan ekosysteemiin. Suomessa tutkimuslaitokset ja yliopistot ovat avainasemassa uusien luovien startup-yritysten syntymisessä. Suomi ja Japani voivat tehdä yhteistyötä elintarviketeknologioiden ja ainutlaatuisten ratkaisujen löytämiseksi, joilla vastataan tulevaisuuden haasteisiin elintarvikejärjestelmässä.
Japanissa riittää kiinnostusta suomalaisiin uusiin elintarvikeratkaisuihin. Uudet tuotteet ja kumppanuudet ovat elintärkeitä globaalien elintarvike- ja ympäristöhaasteiden ratkaisemisessa. Useat suomalaiset yritykset perustavat innovaationsa proteiineihin: Onego Bio on luonut fermentaation avulla eläinperäisen munanproteiinin, Happy Plant Protein tuottaa kasvipohjaista proteiinia, Enifer valmistaa mykoproteiinia teollisuuden sivutuotteesta ja Solar Foods luo ravinteikkaan proteiinin ilmasta ja sähköstä. Nämä ja muut yritykset kertovat syyskuun lopun tapahtumassa, miltä ruoan tulevaisuus näyttää heidän innovaatioidensa näkökulmasta.
Japanilaisille matkailijoille ruoka on olennainen osa matkasuunnitelmia. Suomalainen keittiö on miellyttävä yllätys niille, jotka etsivät aitoja ruokakokemuksia. Suomalaiset raaka-aineet ovat paikallisia, kausiluonteisia ja valmistettu huolella. Se heijastaa syvää kunnioitusta luonnon antimia kohtaan, korostaen kestävyyttä, säilyttämistä ja tuoreiden, korkealaatuisten raaka-aineiden hyödyntämistä.
Osakan maailmannäyttely on monelle japanilaiselle kuin käynti ulkomaille, sillä Expossa on 160 eri valtiota mukana paviljongeilla. Pohjoismaiden kahvila-ravintola Nordic Food Bar tarjoaakin vierailijoille makuelämyksiä Pohjoismaista, mukaan lukien suomalaisia erikoisuuksia.