Siirry sisältöön
Tiedote 24.11.2023

Tasavallan presidentti palkitsi maatalouskoneista tunnetun AGCO-konsernin pitkäaikaisena investoijana

Kuva: AGCO

Yhdysvaltalainen AGCO-konserni palkittiin tänään ulkomaisena yrityksenä tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnolla pitkäaikainen kansainvälinen investoija -palkintokategoriassa. AGCO on kansainvälinen edelläkävijä maatalouskoneiden ja täsmäviljelyratkaisujen kehittämisessä, valmistuksessa sekä jakelussa. Konserniin kuuluva traktorivalmistaja Valtra työllistää Suolahdessa noin 1 100 henkeä ja AGCO Power Nokialla 950 henkeä. Valtran voimansiirtotehtaan laajennus tuo lähivuosina 200 työpaikkaa lisää.

Pitkäaikaisen kansainvälisen investoijan palkintokategoriassa keskeisiä kriteerejä olivat yrityksen menestyksekäs pitkäaikainen toiminta Suomessa sekä taloudellisen arvon luominen Suomelle. Yhdysvaltalainen AGCO-konserni tuli vuonna 2004 omistajaksi Koneelta ostetulle yrityskokonaisuudelle, johon kuuluu vientiyrityksinä AGCO Power Oy:n ja Valtra Oy Ab:n liiketoiminnot sekä Suomen markkinoista vastaava AGCO Suomi Oy.

– Yritystemme kansainvälinen kasvutarina sai lisäpotkua AGCOn ansiosta. Mittavat, satojen miljoonien eurojen investoinnit tuotekehitykseen ja valmistukseen ovat luoneet pohjan tuotteidemme kasvavaan maailmanlaajuiseen kysyntään, kommentoivat Valtran toimitusjohtaja Jari Rautjärvi ja AGCO Powerin toimitusjohtaja Juha Tervala.

Konsernin suomalaisista yrityksistä Valtra keskittyy traktorien valmistukseen ja Nokialla toimivan AGCO Power Oy:n liikevaihdosta valtaosa syntyy moottoreiden ja voimansiirtokomponenttien myynnistä. Investoinnit Suomeen ovat jatkuneet myös 2020-luvulla. AGCO Powerin tuotannossa on panostettu erityisesti joustavuuteen, korkeaan automaatiotasoon ja työhyvinvointiin. Tästä osoituksena on muun muassa yli sata teollisuusrobottia, jotka hoitavat raskaat ja yksitoikkoiset työvaiheet. Näin työntekijöille jää miellyttävät ja motivoivat työtehtävät.

Valtra julkaisi syyskuussa 2023 tiedon lippulaivatraktorinsa valmistuksen siirrosta Ranskasta takaisin Suomeen. Taustalla on kymmenien miljoonien investoinnit tehtaan logistiikkakeskukseen sekä maalaamon uudistamiseen.

– AGCO on investoinut merkittävästi Valtran kilpailukykyyn ja konsernin tarjoama synergia tuotekehityksessä sekä kansainvälisessä myynnissä ovat parantaneet Valtran osaamista ja tehokkuutta. AGCO:n avulla Suomen toiminnot ovat jatkuvasti kasvaneet kannattavasti - nostaen Valtran kansainväliseen kukoistukseen, Invest in Finlandin johtaja Antti Aumo toteaa.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. AGCO:n lisäksi vuoden 2023 tulokasyrityksenä palkittiin digitaalisen äänenkäsittelyn ohjelmistoja ja laitteita kehittävä ja valmistava Neural DSP Technologies ja kasvuyrityksen palkinnon sai kierrätysalan ja valimoalan konserni Kuusakoski Group. Vuoden yhteisöpalkinto annettiin EnergyVaasalle. AGCO-konserni on kolmas ulkomainen yritys, joka palkitaan tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnolla. Aiemmin palkinnon ovat saaneet itävaltalainen Andritz Oy (2022) ja saksalainen Bayer (2021).

Lisätietoja medialle

Antti Aumo
Head of Invest in Finland
Invest in Finland | Business Finland
antti.aumo (at) businessfinland.fi, 040 505 0477

Pamela Engels
Senior Manager, Communications & Digital Marketing
AGCO-konserni
pamela.engels (at) AGCOcorp.com, 040 1983 855

Heli Hemgård
Communications Manager
Finland Promotion Services | Business Finland
heli.hemgard (at) businessfinland.fi, 040 901 5219

Invest in Finland auttaa ulkomaisia yrityksiä löytämään liiketoimintamahdollisuuksia Suomesta, tuottaa tietoa Suomesta investointikohteena sekä kehittää ja koordinoi kansallista investointien hankintatyötä verkottuen aktiivisesti alueellisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Lisäksi Invest in Finland kerää ja ylläpitää tietoa ulkomaalaisomisteisista yrityksistä Suomessa. Invest in Finland toimii Business Finlandin osana. www.investinfinland.fi 

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi