Siirry sisältöön

Yhteistyöllä kohti menestystä

Urheilu on paljon muutakin kuin urheilijoiden kilpailua toisiaan vastaan. Urheilutapahtumat ja infrastruktuuri muodostavat ainutlaatuisen viihde-ekosysteemin, jota innovatiiviset yritykset voivat hyödyntää edukseen.

Ohjelman kuvaus

Finnish Winter Sports Cluster, talviurheiluklusteri, tarjoaa suomalaisille kumppaneille mahdollisuuden esitellä urheiluosaamista ja brändejä yhteistyön voimalla. Konsepti tuo urheiluyritykset ja asiantuntijat yhteen, ja tarjoaa strategista tukea valikoimalla markkinamahdollisuuksia ja tunnistamalla oikeita kumppaneita niiden työstämiseen. Lisäksi konsepti rakentaa media-alustaa brändin rakentamiseen ja aktivointiin.

Business Finlandin Sports Cluster työskentelee kahden suuren hankkeen kanssa. Suomen talviurheiluklusteri (Finnish Winter Sports Cluster) tähtää Kiinaan ja se ulottuu Pekingin talviolympialaisiin 2022 saakka. Toinen projekteista on  Japanin Tokioon vuonna 2020 puoleksitoista vuodeksi rakennettava paviljonki, joka toimii Tokion kesäolympialaisten ja paralympialaisten aikana Suomen joukkueen virallisena kotipesänä (National Partner House). 

Molemmat hankkeet edistävät suomalaisosaamisen sekä suomalaisten tuotteiden ja palveluiden vientiä maailman suurimpien tapahtumien avulla, kasvattavat suomalaisbrändien tunnettuutta kohdemarkkinoilla sekä lisäävät turisti- ja liikevierailuja Suomeen.

Talviurheiluklusteri

Talviurheiluklusteriin kuuluu suomalaisia yrityksiä, urheiluopistoja, lajiliittoja, kaupunkeja ja järjestöjä. Mukana on kaupunkeja, joille talviurheilu on tärkeä elinkeino eri ulottuvuuksineen tavallisten vierailijoiden palveluista ammattiurheilijoiden harjoitusleireihin ja valmennukseen. Kaupunkien lisäksi jäseninä on yrityksiä, jotka haluavat edistää kauppaa Kiinaan, sekä lajiliittoja ja järjestöjä, mukaan lukien Suomen olympiakomitea ja paralympiakomitea.

Klusterin toiminnan tarkoitus on helpottaa Kiinan markkinoille pyrkivien suomalaistoimijoiden ponnisteluita tarjoamalla talviurheilumarkkinoille kohdistuvia palveluita:

  • Järjestää temaattisesti räätälöityjä kohdemarkkinavierailuja (teemoina lumi, jää, koulutus ja kuluttaja)
  • Tunnistaa sopivia markkinamahdollisuuksia ja yhteistyökumppaneita 
  • Luo näkyvyyttä median ja sosiaalisen median eri kanavien kautta

Vuosi 2019 oli Kiinan ja Suomen talviurheilun yhteistyövuosi (China Finland Year of Winter Sports 2019), jolloin järjestetiin yli 60 tapahtumaa Kiinassa ja Suomessa. Talviurheiluvuoden kruunasi World Winter Sports Expo 2019 Kiinan Pekingissä lokakuussa sekä vuoden päättäjäisjuhlallisuudet ja sen yhteydessä järjestetty talviurheilun seminaari joulukuun alussa. 

Metsä-paviljonki, Tokio 2021 Olympia- ja paralympiahanke

Tokio 2021 Olympia- ja paralympiahanke keskittyy suomalaisen Metsä-paviljongin rakentamiseen Tokion sydämeen Suomen suurlähetystön tontille, ja suomalaisyritysten esille tuomiseen paviljongin avulla. Paviljonki rakennetaan yhteistyössä Metsä Groupin kanssa. Metsä-paviljonki toimii kansallisena kohtaamispaikkana olympia- ja paralympiaurheilijoille (National Partner House) Tokion olympialaisten ja paralympialaisten aikana, mutta on koko puolen vuoden käyttöaikansa ajan suomalaisten yritysten, Suomen valtion delegaatioiden ja Team Finland yritysdelegaatioiden käytössä.

EU:n ja Japanin välinen vapaakauppasopimus astui voimaan 2019, jolloin mm. elintarvikkeiden tullit laskevat merkittävästi ja n. 90 % nykyisestä kaupasta vapautuu tulleista välittömästi. Lisäksi 48 suurimman kaupungin julkiset hankinnat avataan EU:n yrityksille.

Tokion hanke tarjoaa seuraavia palveluita suomalaisille yrityskumppaneille:

  • Kasvattaa suomalaisten brändien ja tuotteiden näkyvyyttä ja tunnettuutta paviljongin avulla
  • Tarjoaa mahdollisuuden järjestää yritysten omia tilaisuuksia paviljongissa
  • Viestii suomalaisen osaamisen kautta luoden kumppaneille näkyvyyttä eri medioissa 

Tokion hankkeen yrityskumppanineuvottelut ovat käynnissä. Hankkeeseen osallistuminen on maksullista. Yritykset voivat resurssiensa mukaan osallistua joko yksittäin tai yritysryhminä. 

Lisätietoa hankkeesta nettisivulta www.businessfinland.fi/tokyo2020/

Ota yhteyttä

Head of Sports Cluster

Nita Pilkama

+358 40 841 1166
Project Manager

Katriina Minami

+358 50 407 8344
Marketing communications manager

Lotta Hanski

+358 44 976 9852