Siirry sisältöön
Blogi 05.10.2021

Horisontti Eurooppa -hakemusten arvioija kaipaa faktoja ja vaikuttavuutta

Uusi eurooppalainen tutkimus- ja innovointiohjelma on vihdoin käynnissä, ja tuhannet eurooppalaiset aivot on viritetty hakemuskanaville. Alla kiteytän tuhansien sivujen arvioinneista syntyneitä oppeja pariin vinkkiin. Toivottavasti menneistä kokemuksista on hyötyä myös tulevissa hauissa!
Kirjoittaja
Erja Ämmälahti

Erityisasiantuntija
Aalto-yliopisto

Twitter:
@Erlahti

Vinkki #1: Perehdy siihen, mitä haet. Karistele vanhat mielikuvat harteiltasi ja lue huolella hakuteksti. Arvioijakin nojaa kulloinkin haussa julkaistuun nimenomaiseen hakutekstiin ja sen vaatimuksiin. Joistain hakemuksista huomaa, että ne on räätälöity aiempaan hakuun. Ideoiden kierrätys on sinänsä ihan ok, mutta rakenna kokonaisuus avoinna olevan haun mukaisesti. Vain käsillä olevassa haussa mainituista asioista saa pisteitä.

Vinkki #2: Panosta vaikuttavuuteen. Rahoituksen hakemisen ammattilaisilla on yleensä hankkeiden laatu (excellence) ja toteutus (implementation) kohdallaan, mutta vaikuttavuus (impact) vaatisi lisäponnisteluja. Hyvällä tahdolla arvioija voisi päätellä, mitä vaikutuksia hankkeella voisi olla. Arvioija kuitenkin lukee hankkeen sellaisena kuin se on kirjoitettu, eikä itse täydennä puuttuvia tietoja. Sen vuoksi ole ilmaisussasi selkeä ja vaikka toista rahoitusohjelmassa tai hakutekstissä kirjattuja vaikuttavuusodotuksia ja kerro miten juuri tämä hanke vastaa kuhunkin odotukseen.

Muista, että tekstin kaunopuheisuutta ei arvioida, vaan arvostusta saa ymmärrettävä teksti, jossa arviointikriteerien mukaiset asiat ovat selvästi nähtävissä. Joskus hakijat kertovat kipuilevansa "elegantin" englanninkielisen tekstin tuottamisen kanssa, mutta ihan turhaan. Monista arvioijista on varmasti yhtä vaikeaa arvioida kaunopuheista kuvailua, sillä useimpien arvioijien äidinkieli on jokin muu kuin englanti.

Vinkki #3: Varaa aikaa viimeistelyyn. Hakemuksen on oltava toimiva kokonaisuus eikä sisäisiin ristiriitaisuuksiin ole varaa. Koska arvioijaryhmässä on aina usean alan asiantuntemusta, aina joku huomaa epäloogisuudet tai toimimattomat syy-seuraussuhteet. Ilmeinen epäjohdonmukaisuus tai paikkaansa pitämätön "tieto" heittää epäluulon varjon briljantinkin idean ylle.

#Bonusvinkki: Yksittäinen arvioija käy aina läpi useita hakemuksia ja siten mittavan tekstimäärän. Itseäni ainakin ilahduttavat erilaiset taulukot. Ne vähentävät luettavan tekstin määrää ja väärinymmärryksen riskiä. Taulukko on näppärä tapa jakaa tarpeellista tietoa tiiviisti.

Tutustu Horisontti Eurooppa -koulutusten tallenteisiin 

Erja Ämmälahti oli vierailevana asiantuntijana Horisontti Eurooppa -ohjelman yhteystoimisto EUTIn järjestämässä hakemusten arviointi -koulutuksessa 9.9. Seuraavassa webinaarissa 14.10. kerrotaan mitä jokaisen Horisontti Euroopan kansainväliseen yhteisprojektiin lähtevän tulee tietää koordinaattorin roolista.

Tiesitkö, että kuka tahansa voi ilmoittautua asiantuntijapooliin ja päästä arvioimaan Horisontti Eurooppa -hakemuksia. Lisätietoa arvioijan työstä Euroopan komission sivuilla.