Siirry sisältöön
Uutinen 17.10.2023

AV-tuotantokannustin vahvistettu vuodelle 2024

Kuva: Matila Röhr Productions MRP

Audiovisuaalisten tuotantojen kannustinrahoitus vuodelle 2024 vahvistettiin osana valtion talousarvioesitystä työ- ja elinkeinoministeriön toimesta. Kannustinrahoituksen budjetti on noin 10 miljoonaa euroa. Rahoituspalvelu avataan 2.1.2024.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa elinkeinoministeri Wille Rydman totesi:

– Kannustimen puuttuminen budjettiesityksestä herätti ansaittua huolta. Teimme työ- ja elinkeinoministeriössä kovasti töitä löytääksemme tarvittavan rahoituksen, ja Business Finlandin rahoista pystyimme irrottamaan tämän 10 miljoonan euron potin.

Kiinnostus AV-kannustinta kohtaan on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Kannustin käynnistettiin vuonna 2019, ja siitä lähtien ulkomaiset asiakkaat ovat alkaneet löytää Suomen. Mainetta tehokkaista ja taitavista suomalaisista työryhmistä ja palveluista on levitetty.

Rahoitushakemuksia otetaan vastaan tammikuussa

Av-tuotantokannustimen myöntövaltuus 2023 on käytetty loppuun ja rahoituspalvelu on tällä hetkellä suljettu. Rahoituspalvelu avataan uudestaan 2.1.2024. Mahdolliset muutokset vuoden 2024 vähimmäisvaatimuksiin julkaistaan viikolla 47. Hakemuksen kysymyksiin ja pakollisiin liitteisiin voi tutustua jo ennakkoon AV-tuotantokannustimen sivuilla. 

Suomalainen sisältö kehittyy audiovisuaalisen kannustimen ansiosta

Viime aikoina audiovisuaalinen kannustin on houkutellut tuotantoja ympäri maailmaa kuvaamaan Suomessa. Se on myös auttanut suomalaisia yrityksiä investoimaan entistä kunnianhimoisempiin projekteihin. Hyviä esimerkkejä on animaatioalalla, missä suomalaiset yritykset Gigglebug ja Gutsy Animations ovat viime aikoina tehneet yhteistyötä suurten animaatiostudioiden kuten Nickelodeonin, Warner Brosin ja Disneyn kanssa luoden omia immateriaalioikeusprojekteja mutta myös palveluita suurille maailmanlaajuisille projekteille.

Myös kotimainen draamatuotanto on kasvanut AV-tuotantokannustimen ansiosta. Rikossarjat Sorjonen, Kaikki synnit ja Ivalo ovat saavuttaneet laajaa suosiota maailmanlaajuisesti. Jalmari Helanderin elokuva Sisu on houkutellut miljoonia katsojia, ja seurauksena matkailijoita vierailee Utsjoella nähdäkseen Sisun kuvauspaikat.

Film in Finland