Business Finland on myöntänyt 60 miljoonan euron investointituen P2X Solutionsin uusiutuvan vedyn ja synteettisen metanolin tuotantolaitokselle sekä 10 miljoonan euron lisärahoituksen Solar Foodsille Solein-proteiinin ja sen tuotannon tutkimukseen ja kehitykseen.
Rahoituspäätökset perustuvat rahoitushakuun, joka kohdistui vähähiilistä vedyn tuotantoa ja hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä edistäviin tutkimus- ja kehityshankkeisiin. Rahoitus myönnettiin EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF, Recovery and Resilience Facility) Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaisesti.
P2X Solutionsin ja Solar Foodsin hankkeet ovat saaneet Euroopan komission vety-IPCEI (Important Project of Common European Interest) -statuksen, eli niiden katsotaan ajavan yhteistä etua kiihdyttäen Euroopan vetytaloutta ja vetyarvoketjuja.
– Vetylaitosinvestointeihin liittyy vielä paljon riskejä niin sääntelyn, teknologian kuin markkinan osalta. Valtiontuen kannustava vaikutus on merkittävässä roolissa, kun ensimmäisiä teollisen kokoluokan vihreän vedyn tuotantolaitoksia toteutetaan. Kilpailijamaiden kasvavien julkisten tukien vuoksi on Suomen rakennettava kilpailuvaltti innovatiivisuudesta sekä yhteistyöstä. Olemmekin panostaneet laajasti vetyekosysteemin osiin jo pitkään tavoitteenamme vedyn mahdollisimman korkean lisäarvon luominen Suomessa, sanoo Business Finlandin pääjohtaja Lassi Noponen.
Olemme panostaneet laajasti vetyekosysteemin osiin jo pitkään tavoitteenamme vedyn mahdollisimman korkean lisäarvon luominen Suomessa.
Suomi on asettanut kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteet, joiden saavuttaminen edellyttää vedyn laajamittaista käyttöönottoa niin teollisuudessa kuin raskaassa liikenteessäkin. Hallitus on tehnyt vetyyn liittyvän periaatepäätöksen, jossa Suomi asettaa tavoitteekseen tuottaa 10 % Euroopan alueen puhtaasta vedystä eli 1 Mt vuonna 2030.
Vetyklusteri on laatinut teollisuuslähtöisen vetystrategian, jonka mukaan vetytalous voisi tarkoittaa 34 mrd. euroa vuotuista liiketaloudellista vaikutusta sekä jopa 60 000 uutta työpaikkaa vuonna 2035. Talousvaikutukset syntyvät sekä suurien investointien myötä että suurelta osin myös kehitettävien teknologioiden ja palvelujen kautta.
Kaikki Business Finlandin suurten investointihankkeiden rahoituspäätökset ovat ehdollisia ja hankkeen käynnistymisen edellytysten – kuten kokonaisrahoituksen ja tarvittavien viranomaislupien – on oltava kunnossa ennen kuin rahoituspäätös astuu voimaan. Rahoitus maksetaan jälkikäteen syntyneiden kustannusten perusteella. Viimeinen erä maksetaan vasta, kun investointi on valmis.
Lue lisää 26.2.2025 Business Finlandin tekemistä rahoituspäätöksistä: