Siirry sisältöön
Uutinen 25.01.2021

Haku on auki: EU-rahoitusta puhtaan teknologian käyttöönottoon

Euroopan komissio on avannut EU:n Innovaatiorahaston haun innovatiivisille puhtaan teknologian käyttöönottoa edistäville pienille hankkeille. Tarjolla on yhteensä 100 miljoonaa euroa hankkeille, jotka liittyvät uusiutuvaan energiaan, energiaintensiiviseen teollisuuteen, energianvarastointiin ja hiilidioksidin talteenottoon, käyttöön ja varastointiin. Haku on auki 10.3.2021 asti.

Haussa rahoitetaan hankkeita, jotka ovat investointikustannuksiltaan alle 7,5 miljoona euroa. Hankkeiden valinnassa painotetaan aidosti innovatiivisia hankkeita, joissa otetaan kaupalliseen käyttöön puhtaan teknologian ratkaisu uudella tavalla. Erityisesti otetaan huomioon hankkeet jotka mahdollistavat hiili-intensiivisten tuotteiden korvaamista tai mahdollistavat hiilinegatiivisuuden esimerkiksi hiilidioksidin talteenotolla ilmasta.

Hyvä tilaisuus esimerkiksi pk-sektorille ja kunnallisille energiayhtiölle

"Innovaatiorahasto on konkreettinen työkalu innovatiivisten vähähiili-investointien rahoitukseen. Rahoituksen soveltuvuus valmistelussa oleviin energia- ja kiertotaloushankkeisiin kannattaa itse kunkin selvittää", sanoo johtava asiantuntija Juho Korteniemi työ- ja elinkeinoministeriöstä.

"Nyt kun eri tahoilla pohditaan hiilestä ja turpeesta luopumista, tämä rahoitus tarjoaa lisäpotkua esimerkiksi kuntien ja kaupunkien hankkeille sekä uusia liiketoimintamahdollisuuksia puhtaan teknologian pk-yrityksille," sanoo Head of European Initiatives Reijo Munther Business Finlandista.

Edellisen rahoitushaun EU:n Innovaatiorahasto järjesti syksyllä 2021. Haku oli suurille, investointikustannuksiltaan yli 7,5 miljoona euroa oleville hankkeille. Tukea haki yhteensä 311 hanketta, joista 17 Suomesta. Sen haun perusteella EU myöntää vuoden 2021 loppuun mennessä yhteensä miljardi euroa avustuksina suurille puhtaan teknologian hankkeille, jotta ne voivat selviytyä kaupallistamiseen ja laajamittaiseen demonstrointiin liittyvistä riskeistä.

Rahoitusta voi hakea 10.3.2021 asti

Hakemukset tulee jättää Euroopan komissiolle 10.3.2021 mennessä.

Lue lisää hausta komission sivuilta

Tutustu hakuohjeisiin komission Funding & Tenders-sivustolla 

Rahoituspäätökset tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä.

Lisätietoja

Business Finland järjesti yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa hakua koskevan webinaarin 28.1.2021. Tilaisuuden videotallenne ja esitysaineistot ovat Horisontti Eurooppa -sivuillamme (Esitysaineistoja). Tallenne on katsottavissa 14 päivää.

Työ- ja elinkeinoministeriön uutinen:
EU:n Innovaatiorahaston pienten hankkeiden haku avattu (2.12.2020)

Juho Korteniemi
Työ- ja elinkeinoministeriö
juho.korteniemi (at) tem.fi
+358 29 50 47054

Heini Günther
Business Finland
heini.gunther (at) businessfinland.fi

EU:n Innovaatiorahaston (Innovation Fund) tarkoituksena on tukea innovatiivisia teknologioita Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi ja EU:n globaalin kilpailukyvyn kasvattamiseksi. Vuosina 2020–2030 innovaatiorahaston kautta myönnetään noin 10 miljardia euroa. Rahaston varat tulevat EU:n päästökaupan päästöoikeuksien huutokauppatuloista. https://tem.fi/innovaatiorahasto