Siirry sisältöön
Uutinen 16.04.2021

Suomeen lähes 1,5 miljardia EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta

Euroopan komission tuorein tilastopäivitys kertoo, kuinka suomalaiset tutkijat, yritykset ja muut toimijat ovat saaneet jo 1,42 miljardia euroa EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta. Hienoa onnistumista ja vielä olisi mahdollisuuksia parempaankin.

Komissio toimittaa säännöllisesti EU-jäsenmaille ohjelmakauden alusta kumuloituvaa tilastodataa käytetystä rahoituksesta, hakemuksista, hyväksytyistä projekteista ja osallistujista. Tuoreimmat tiedot on päivätty 02.02.2021.

Tavoitteessa ollaan

Suomeen on siis myönnetty kaikkiaan 1,42 mrd. €. Näin olemme jo ylittäneet tutkimus- ja innovaationeuvoston Suomelle asettaman 1,3 miljardin tavoitteen. Tästä kokonaissummasta on syytä olla iloinen, onhan siinä jopa 63 %  suhteellista kasvua verrattuna edellisestä EU:n puiteohjelmasta saamaamme 873 miljoonaan euroon.

Tosin tällä euromäärällä sijoitumme kaikkien maiden vertailulistalla sijalle 14, vasta Tanskan (1,63 mrd. €), Kreikan (1,54 mrd. €) ja Norjankin (1,53 mrd. €) jälkeen. 

Suomalaiset osallistuvat 2067 projektiin, joiden kokonaisvolyymi on valtaisat 15,2 mrd. € – tämä sisältää siis sekä kansallisen että EU:n tason yksityiset ja julkiset TKI-panostukset näille projekteille. 

ERC:stä isoin potti, mutta… 

Horisontti 2020 -ohjelman kruununjalokiveksikin tituleerattu Euroopan tutkimusneuvosto ERC rahoittaa huippututkimusta ja huippututkijoita. Suomen kokonaissaannosta isoin potti on euromäärissä mitattuna tullut ERC:stä, 225,50 M€. Toisaalta ERC:stä on myös koko Horisontissa jaettu suurin rahapotti, eikä Suomen 1,8 %:n osuus siitä ole samalla tasolla kuin Suomeen saanto koko ohjelmasta (2,3 % kaikesta jaetusta rahasta).

Kilpailu ERC-rahoituksesta on kovaa. Joulukuussa tehty tarkempi vertailu osoitti, että suomalaisilla on vielä kirittävää; kaikkien ERC-hakemusten keskimääräinen onnistumisprosentti oli 12,28 kun se suomalaisten kohdalla oli vain 7,8 %. Vertailumaihimme nähden tulemme aika kaukana perässä, sillä Ruotsin onnistumisprosentti oli 11,68 %, Tanskan 11,89 % ja Itävallan jopa 15,8 %. 

Pienemmät ovat mukana, missä isot? 

Suomalaiset pk-yritykset osallistuvat Horisontin hakuihin aktiivisti; pk-yritykset ovat saaneet kaikkiaan 280 M€, mikä on 20 % koko Suomeen tulleesta rahoituksesta.

Erityisen tärkeää on se, että pk-yrityksemme ovat mukana Horisontin yhteistyöhankkeissa. Niissä kansainvälisille markkinoille tähtäävä yritys pääsee mukaan tärkeisiin arvoketjuihin solmimaan tarvittavia kontakteja, keskustelemaan potentiaalisten asiakkaiden ja isojen pelikavereiden kanssa saman pöydän ääreen ja luomaan itselleen referenssejä, uskottavuutta ja kansainvälistä tunnettuutta. 

Sen sijaan Suomen suuret yritykset näyttävät olevan varsin passiivisia toimijoita Horisontti-ohjelmasta rahoitetussa yhteistyössä ja verkostoissa. Niiden osuus Suomeen tulleesta rahoituksestakin on vain 7 % (96 M€). 

Varaa parantaa 

Suomen onnistumisprosentit ovat kuitenkin alle EU-keskiarvon; Suomella se on 14,7 %, kun EU:n keskiarvo on 15,5 %. 

Suomen organisaatioista VTT on saanut eniten rahoitusta, kaikkiaan 254 M€, ja mikä merkittävintä, kaikki tämä on tullut yhteistyöhankkeista. 

Koko Horisontti 2020 -ohjelman budjetista 60 – 70 % jaetaan erilaisille yhteistyöhankkeille. Uutta Horisontti Eurooppa -ohjelmaa ajatellen tässä olisi vielä oiva tekemisen paikka, jos Suomen isot EU:n T&I-osallistumisen osaajat ja kaikenkokoiset yritykset ottaisivat tämän EU:n tukeman kansainvälisen yhteistyön strategiselle agendalleen. 

Lisätietoja 

Elina Holmberg
Senior Director
Business Finland
elina.holmberg (at) businessfinland.fi
050 5577 606 

Tilastokooste Business Finlandin Horisontti Eurooppa -sivuilla

Aiemmat Horisontti 2020 -tilastokoosteet Business Finlandin Horisontti 2020 -sivuilla