Siirry sisältöön
Uutinen 21.11.2023

Suomi kotiuttaa vauhdilla Horisontti Eurooppa -rahoitusta – yrityksillä vielä petrattavaa

Hyvät uutiset ensin: EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelmasta on sen ensimmäisten vuosien aikana jaettu Suomeen tutkimus- ja innovointiprojekteille yhteensä 663 miljoonaa euroa. Suomen saama suhteellinen osuus ohjelmasta myönnetystä rahoituksesta on suurempi kuin kertaakaan edellisen ohjelmakauden aikana. Suomalaishakijoiden kannatta kuitenkin huomata, että kansainväliset yhteistyöprojektit jylläävät: tähän mennessä peräti 68 % tästä rahoituksesta on kohdistunut laajoille kansainvälisille yhteistyöprojekteille.

EU:n monivuotisesta Horisontti Eurooppa -ohjelmasta on Suomeen onnistuttu saamaan 663,4 miljoona euroa, mikä on 2,8 % koko Horisontti Euroopasta myönnetystä 23,7 miljardin rahoituksesta. Osuus on suurempi kuin kertaakaan edellisen ohjelmakauden eli Horisontti 2020 -ohjelman aikana. Suomesta projekteissa on mukana yksittäisiä organisaatioita kaikkiaan 388, näistä pk-yrityksiä lähes puolet eli 140. Suomalaiset ovat mukana 796 TKI-projektissa, mutta näistä suomalaisen koordinaattorin vetovastuulla on vain 102 projektia (12,8 %). Suomalaisten hakemusten onnistumisprosentti on reippaasti yli EU-keskiarvon: Suomella se on 21,5 %, kun EU:n keskiarvo on 17,2 %.

Yhteistyöprojekteille isoin potti

Yksittäisille yrityksille ja tutkijoille suunnatut haut ja rahoitusmuodot ovat hyvin suosittuja ja siten myös kovin kilpailtuja, mutta niissä menestyminen on erinomaisillakin hakemuksilla melkeinpä arpapeliä. Hakijoiden kannattaakin huomata, että iso osa Horisontin rahoituksesta myönnetään yhteistyöprojekteille: Suomen saamasta rahoituksesta jopa 68 % eli 450 M€ on myönnetty isoille kansainvälisenä yhteistyönä toteutettaville tutkimus- ja innovaatioprojekteille. 

Onnistuimme digi- ja energia-aiheisissa hauissa 

Suomen koko potista isoimmat rahoitusosuudet ovat tulleet Horisontti Euroopan isoista temaattisista klustereista. Suomen TOP3-lista on: ilmasto, energia ja liikkuvuus (klusteri 5); digitaalisuus, teollisuus ja avaruus (klusteri 4); elintarvikkeet, biotalous, luonnonvarat, maatalous ja ympäristö (klusteri 6). Näistä eniten olemme saaneet digihauista, yhteensä 73,6 M€, ja seuraavaksi energia-aiheisista hauista, yhteensä 65,3 M€. 

Horisontti Euroopassa huippututkimusta rahoittavasta ERC-kokonaisuudesta eli Euroopan tutkimusneuvoston rahoituksesta tutkijat ovat saaneet Suomeen 82 M€, mikä on 2,0 % kaikesta ERC:stä myönnetystä rahoituksesta. Yllä mainituista kolmesta isosta klusterista Suomen suhteelliset saannot ovat olleet paljon suurempia: 3,9 % klusteri 6:sta; 3,6 % klusteri 4:stä; 3,0 % klusteri 5:stä. 

Suomalaisyrityksillä vielä paljon tilaisuuksia käyttämättä 

Suomalaiset korkeakoulut ja tutkimuslaitokset ovat aktiivisimpia ja kokeneimpia hakijoita, ja ne myös kotiuttavat eniten Horisontti-rahoitusta. Näistä VTT:llä on suurin EU-rahoituksen potti, kaikkiaan reilut 98 M€ eli lähes 15 % koko Suomen saannosta. 

Suomeen saadusta rahoituksesta kohdistui neljännes yrityksille, noin 168 M€. Tästä yli 100 M€ myönnettiin pk-yrityksille. 

Yrityslistan ykkösenä on meillä Wärtsilä Finland 8,24 miljoonan euron potillaan. Kaikkien yritysten listalla se on kuitenkin vasta sijalla 70, edellään esimerkiksi Saksasta Siemens Energy Global (8,75 M€) ja Siemens Mobility (8,52 M€). 

Business Finland haluaa tukea yritysten valmistautumista Horisontti Euroopan hakuihin ja myöntää valmistelurahoitusta kansainvälisenä yhteistyönä toteuttaville TKI-projekteille. Yritysten kannattaa ehdottomasti ottaa kaikki hyöty irti tästä rahoituksesta.

Ota yhteyttä ja anna meidän auttaa sinua EU-yhteistyöhön

Tutustu Horisontti-hankkeiden valmistelurahoitukseemme 

Lisätietoja

Elina Holmberg 
Senior Director
Business Finland 
elina.holmberg (at) businessfinland.fi 
050 5577 606 

Tilastokoosteet Horisontti Euroopan Tilastotietoa-sivuilla 

Tarkemmat tilastotiedot Euroopan komission Horizon Dashboard -tilastosivuilla

Business Finland on koostanut tuoreen tilastoyhteenvedon Euroopan komission syyskuussa 2023 toimittamasta Horisontti Euroopan osallistumisdatasta. Komissio päivittää dataa kumuloituvasti ohjelmakauden alusta vuodesta 2021 lähtien. Käytännössä tämä syyskuun 2023 datapäivitys kattaa  vuosien 2021–2022 työohjelmat ja niiden kautta myönnetyn TKI-rahoituksen. Vuoden 2023 hakujen osallistumistiedot ovat saatavilla vasta myöhemmin ensi vuonna.