Siirry sisältöön
Uutinen 08.07.2024

Horisontti Eurooppa on tuottanut paljon hyötyjä – havaintoja tilanteesta lukujen takana

Business Finlandin tänään julkaistussa raportissa arvioidaan EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelman hyötyjä Suomelle. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana suomalaisille osallistujille varmistunut rahoitus, yhteensä 876,5 miljoonaa euroa, on suurempi kuin kertaakaan aiemmin. Lukujen valossa näyttää siltä, että on opittu hakemaan ja menestymään.

Todellisuus numeroiden takana on aina monitahoinen. Niinpä erilaisia osallistujia edustavilta sidosryhmiltä pyydettiin laadullisia näkemyksiä suomalaisten aktiivisuudesta sekä EU-yhteistyön merkityksestä kotimaisen TKI-toiminnan rinnalla. Saadut havainnot ja yksityiskohtainen tilastotieto on koottu tänään julkaistuun raporttiin ”Suomi ja EU:n Horisontti Eurooppa – Katsaus suomalaisten organisaatioiden osallistumiseen, rooliin ja asemaan puiteohjelmassa tarkastelujaksolla 1.1.2021-14.2.2024”.

Ei vain se raha

Vaikka suomalaisten toimijoiden menestystä seurataan ja tilastoidaan eurojen ja hankkeiden lukumäärän mukaan, on EU-yhteistyön todellinen hyöty aivan muualla.

– Osallistuminen EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaan tuo Suomeen rahoituksen lisäksi ennen kaikkea arvokkaita kansainvälisiä kumppanuuksia ja verkostoja. Eurooppalaiset kumppanuudet, joissa yritykset ja tutkimusorganisaatiot työskentelevät yhdessä pitkäjänteisesti, ovat johtaville teollisuusyrityksille keskeinen väline EU:n puiteohjelmassa, ja niitä on syytä edistää vahvasti jatkossakin, toteaa VTT:n Antti Vasara.  

Katse kohti tulevaa 

Horisontti Eurooppa -ohjelma on puolivälissä, mutta seuraavan, järjestyksessään kymmenennen puiteohjelman valmistelu on jo täydessä vauhdissa. Juuri julkaistu raportti pyrkii antamaan mahdollisimman selkeän kuvan Suomen vahvuuksista ja haasteista kansallisen tukijärjestelmän sekä tulevaan ohjelmaan liittyvän vaikuttamisen tueksi.

– Meillä suomalaisilla on kuitenkin syytä onnistumisista iloitsemisen lisäksi tehdä faktapohjainen analyysi siitä, mitä kannattaa ehdottaa voittamisen todennäköisyytemme kasvattamiseksi. Jos kartta ja maasto eivät täsmää, maasto on aina oikeassa. Meidän kannattaa siis ehdottaa EU-kartalle eli seuraavaan puiteohjelmaan piirrettäväksi asioita, jotka ovat vahvuuksiamme, Harri Kulmala, Dimecc Oy.

Lataa raportti pdf-tiedostona

Lisätietoja

Elina Holmberg 
Senior Director
Business Finland 
elina.holmberg (at) businessfinland.fi 
050 5577 606