Siirry sisältöön
Tiedote 10.10.2023

Suomalainen satamaosaaminen vauhdittaa USA:n isoimpien satamien vihreää siirtymää

Yritysryhmä tutustumassa mereltä käsin Los Angelesin satamatoimintaan. Business Finland on järjestänyt useita yritysryhmävierailuja markkinalle. Kuvaaja Maria Westerholm.

Maailman satamien ympäristövaatimukset ovat tiukentuneet nopeasti, rahtimäärät ovat kasvaneet ja automaatio lisääntynyt. Yhdysvallat satsaa 17 miljardia dollaria satamien ja vesiväylien kunnostukseen. Business Finland edistää nyt yritysten vientiä seitsemään satamaan markkinalla.

– Pohjois-Amerikan markkina on avainasemassa kasvustrategiassamme. Meillä on nyt oikeat palvelut ja partneriverkosto palvelemaan markkinan asiakkaita. Vuoden 2024 aikana odotamme voittavamme useita avainprojekteja. Business Finlandin asiantuntijat ovat tehnyt hyvää työtä ymmärtäessään tavoitteemme ja yhdistäessään meidät asiakkaiden kanssa Pohjois-Amerikassa, kertoo tamperelaisen Visyn Sales and Marketing Director John Lund.

Suomalainen klusteri kiinni USA:n suurissa investoinneissa

Kiinnostus suomalaiseen satamateknologiaosaamineen Yhdysvalloissa ja Kanadassa on yllättänyt yritysryhmän. Lainion mukaan Yhdysvallat pyrkii vähentämään Kiina-riippuvuuksiaan satamateknologiassa. Suomi koetaan geopoliittisessa tilanteessa luotettavana ja turvallisena kumppanina.

– Suomalaisilla yrityksillä on teknologiaa, jota satamat tarvitsevat toteuttaessaan nopeaa vihreää siirtymää. Satamia kiinnostavat nyt erityisesti kontinkäsittelylaitteet, nosturit, nopea verkkoteknologia, tietojärjestelmät, sähköistäminen, vety, ympäristöteknologia, ennakointi, energiatehokkuus ja monitorointi. Lisäksi on tarvetta ratkaisuilla, jotka kertovat kokonaistilannekuvan sataman ja väylän alueella tapahtuvasta liikenteestä ja sataman saapuvien laivojen tilanteesta, Lainio kertoo.

Viimeisin yritysryhmävierailu toteutettiin 14-16.9.2023 Long Beachille ja Los Angelesiin. Business Finland vei yritykset tapaamaan alueen satamien edustajia ja satamaterminaalioperaattoreita. Mukana olivat Kalmar, Kempower, Konecranes, Nokia, Treon, Unikie, Visy ja Wärtsilä.

Business Finland on ollut kumppani hervantalaiselle Unikie Oy:lle Yhdysvaltojen satamien ja meriklusterin avaamisessa:

– Business Finland on auttanut meitä luomaan kontakteja ja järjestänyt lukuisia tapaamisia. Useiden vierailujen ansiosta länsirannikolla olemme päässeet jatkokeskusteluihin sekä Seattle-Tacoma-alueella, että Los Angeles-Long Beachilla. Olemme esitelleet Unikien meriteollisuutta mullistavia teknologisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Lisäksi Business Finland on järjestänyt asiakaspalavereita Itärannikolle sekä suurille järvialueille, kertoo Unikien General Manager Jussi Mäntynen.

Suomen meriteollisuuteen ja satamiin liittyvä vienti on 9–13 miljardia euroa vuosittain vastaten lähelle kymmenesosaa koko Suomen viennin arvosta. Kestävyys ja digitalisaatio ovat molemmat merkittäviä trendejä laivanrakennuksessa, merenkulussa sekä satamissa.

Lisätietoja

Ulla Lainio, Commercial Counselor, Business Finland USA
ulla.lainio (at) businessfinland.fi
+358 40 343 3357 (huom. aikaero Suomen ja USA:n välillä)

Maria Westerholm, Director, Delegations, Business Finland
maria.westerholm (at) businessfinland.fi
+358 40 343 3431

John Lund, Sales and Marketing Director, Visy
john.lund (at) visy.fi
+358 50 477 9504

Jussi Mäntynen, General Manager, Unikie
jussi.mantynen (at) unikie.com
+1 669 207 9954

Maria Arruda, Head of Communications, Business Finland
maria.arruda (at) businessfinland.fi
+358 40 093 3913

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa noin 40 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi