Suomalaisen koneteollisuuden tutkimus- ja kehitysinvestoinnit (t&k) ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina, ylittäen keskeisten kilpailijamaiden kasvuvauhdin. Merkittävintä kasvu on ollut keskisuurissa yrityksissä, joiden t&k-panostukset lisääntyivät peräti 75 prosenttia. Business Finlandilla on ollut keskeinen rooli koneteollisuuden t&k-toiminnan tukemisessa.
Suomalaisen koneteollisuuden tutkimus- ja kehitysinvestoinnit (t&k) ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina, ylittäen keskeisten kilpailijamaiden kasvuvauhdin. Vuodesta 2017 vuoteen 2022 t&k-investoinnit kasvoivat lähes 30 prosenttia, saavuttaen yhteensä 1,1 miljardia euroa vuonna 2022. Merkittävin kasvu nähtiin keskisuurissa yrityksissä, joiden t&k-panostukset lisääntyivät peräti 75 prosenttia. Pienten yritysten kasvu on toistaiseksi ollut maltillisempaa, mutta ne odottavat voimakasta kehitystä tulevina vuosina.
– Koneteollisuus vastaa nykyisin kolmanneksesta Suomen teollisuuden t&k-menoista ja lähes 14 prosentista kaikista t&k-investoinneista. Tämä korostaa alan merkitystä Suomen innovaatioekosysteemissä ja kilpailukyvyn ylläpitämisessä. Hallitus on asettanut tavoitteekseen nostaa Suomen t&k-panostukset neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta, ja tämän tavoitteen saavuttamisessa koneteollisuudella on keskeinen rooli, toteaa Janne Peräjoki Business Finlandista.
– Koneteollisuuden t&k-panostukset suhteessa alan toimintaan ovat selvästi korkeammat kuin useimmilla muilla aloilla, painottaa Jyrki Ali-Yrkkö Etlasta.
Business Finlandilla on ollut keskeinen rooli koneteollisuuden t&k-toiminnan tukemisessa. Sen tarjoama rahoitus on mahdollistanut yritysten innovaatiotoiminnan laajentamisen ja uusien teknologioiden kehittämisen. Kasvava tarve t&k-henkilöstölle asettaa kuitenkin paineita osaajien saatavuudelle. Noin 40 prosenttia alan yrityksistä kokee, että nykyinen t&k-henkilöstö ei riitä vastaamaan tarpeisiin.
– Koneteollisuuden kehityspanostukset mm. digitalisaatioon ja sähköistymiseen näkyvät myös Business Finlandin rahoituksen kasvussa tälle sektorille. Alueen suuryritykset ovat hyödyntäneet aktiivisesti Business Finlandin veturirahoitusta ja vaikuttavat ekosysteemiensä kautta laajemmin kotimaiseen yrityskenttään. Hienoa, että myös keskisuurissa yrityksissä t&k-investoinnit etenevät nyt vauhdilla, iloitsee Janne Peräjoki.
Raportin mukaan Suomen koneteollisuuden t&k-investointien kasvu on ollut huomattavasti nopeampaa kuin esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa, joissa panostukset ovat jopa vähentyneet. Tämä osoittaa, että suomalaisyritykset ovat sitoutuneet pitkäjänteiseen kehitystyöhön huolimatta globaalin talouden haasteista.
– On hienoa, että koneteollisuuden t&k-investoinnit Suomessa ovat kasvaneet selvästi. Oleellista on se, mitä näillä investoinneilla saadaan aikaan ja erityisesti se, miten onnistuneiden t&k-hankkeiden tulokset näkyvät tulevaisuudessa Suomen taloudessa, Jyrki Ali-Yrkkö korostaa.
Liite: ETLAn raportti
Janne Peräjoki
Business Finland
Puh: +358 50 5577 812
janne.perajoki (at) businessfinland.fi
Jyrki Ali-Yrkkö
Etla
Puh: +358 46 8510 501
jyrki.ali-yrkko (at) etla.fi
Tomi Korhonen
Head of PR and Media
Business Finland
Puh: +358 50 449 9575
tomi.korhonen (at) businessfinland.fi
Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi