Siirry sisältöön
Tiedote 31.03.2025

TKI-panostukset kasvussa

Selvitykset osoittavat, että yritysten TKI-panostukset ovat kasvussa, vaikka olemme vielä kokonaisvolyymeissa verrokkimaistamme jäljessä. Panostukset ovat kasvaneet erityisesti veturihankkeisiin osallistuneiden yritysten parissa. Satsaukset toimivat piristysruiskeena Suomen taloudelle – ne edistävät uusien innovaatioiden syntymistä, luovat työpaikkoja, parantavat yritysten kilpailukykyä ja tukevat talouden kasvua.

Suomalaisyritykset ovat tehneet tutkimusorganisaatioiden kanssa merkittäviä panostuksia tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin.

Business Finland selvitti TKI-rahoitusta saaneiden suuryritysten hankkeita vuodesta 2021 alkaen käyttäen uusia tekoälypohjaisia menetelmiä. Suuri osa (88 %) suuryrityksistä on keskittynyt innovaatioihin, jotka ovat vahvasti tai osittain mullistavia. Vain 12 prosenttia yrityksistä keskittyy innovaatioihin, jotka tekevät vähittäisiä tai asteittaisia parannuksia. Selvityksessä tarkasteltiin 152 suurta yritystä.

– Yritykset uskaltavat innovoida ja se on erinomainen uutinen Suomen taloudelle. TKI-panostusten avulla voidaan luoda työpaikkoja ja edistää liiketoimintamahdollisuuksia, jotka vastaavat myös globaaleihin haasteisiin, sanoo Business Finlandin johtava asiantuntija Juho Hellstén.

Työllisten määrä kasvussa

VTT:n ja MDI:n toteuttama veturiarviointi osoittaa, että yritykset ovat panostaneet tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin ekosysteemihankkeiden kautta. Ekosysteemeissä tehtävä innovointi yleistyy kaiken aikaa eikä sitä tehdä enää pelkästään yksittäisen yrityksen sisällä.

Arviointi kattoi 23 yritysten ja tutkimusorganisaatioiden ekosysteemiä. Yksittäiseen ekosysteemiin kuuluu johtavan veturiyrityksen lisäksi tyypillisesti yli sata eri kokoista yritystä sekä tutkimusorganisaatiota, joita yhdistää yhteinen kasvumahdollisuus ja ratkaistava haaste.

Arvioinnin mukaan työllisyys on kasvanut erityisesti korkean osaamisen työpaikojen osalta. Vuodesta 2020 vuoteen 2023 henkilöstön (mm. T&K ja ICT) määrä kasvoi noin 5 000 työntekijällä tutkituissa yrityksissä, mikä on 20 prosenttia kasvua.

Ammattitaitoisten työntekijöiden osuus työvoimasta nousi 54 prosentista 62 prosenttiin. Ennakkotiedot vuodelta 2024 viittaavat myös siihen, että positiivinen kehitys työvoiman kasvussa tulee jatkumaan.

– Tämä heijastaa yritysten kasvavaa halua innovointiin ja osaamisen kehittämiseen. Veturiekosysteemit ovat hyvä esimerkki yhteistyöstä, jota tulisi jatkaa. Myös ekosysteemien jatkuvuus rahoituskausien yli on tärkeää, sanoo Hellstén.

Suomi tavoittelee T&K-menojen nostoa neljään prosenttiin BKT:sta. Tulokset osoittavat, että yritykset ovat onnistuneet luomaan ulkoisvaikutuksia, jotka tukevat Suomen tutkimus- ja kehitystavoitteiden saavuttamista. Ekosysteemeissä mukana olevat yritykset tekevät myös 28 prosenttia kaikista patenttihakemuksista. Näissä korostuvat erityisesti ympäristöystävällisiin innovaatioihin liittyvät patentit.

Uusia veturipäätöksiä

Business Finland on valinnut kevään aikana useita veturiyrityksiä, jotka ratkovat merkittäviä tulevaisuuden haasteita ja vaikuttavat oleellisesti Suomen kilpailukyvyn kasvattamiseen. Uudet veturihankkeet auttavat Suomen T&K-toimintaa ja pk-yrityksiä niiden kilpailuedun kasvattamisessa.

– Suuret yritykset hyötyvät monikumppaniverkostojen resursseista ja osaamisesta, kun taas pienemmät yritykset hyötyvät mahdollisuudesta rakentaa uusia yhteyksiä ja kumppanuuksia sekä pääsevät käsiksi käytäntöihin, jotka voivat vauhdittaa niiden kasvua ja kehitystä, sanoo Hellstén.

Lisätietoja veturipäätöksistä 

Selvitykset

Veturiarviointi

Veturiekosysteemien väliarvioinnissa tarkasteltiin ekosysteemien sisäistä yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyötä sekä ekosysteemeistä syntyviä yhteiskunnallisia vaikutuksia. Arviointi keskittyi 23 veturihankkeeseen, joita Business Finland rahoittaa.

Hankkeet tähtäävät edistysaskeliin tutkimuksessa, kehityksessä ja innovaatiossa. Tavoitteena on kasvattaa Suomen kumulatiivisia TKI-investointeja lähes 1,5 miljardilla eurolla. 

Veturiekosysteemien väliarviointi

Suuryritysten TKI-rahoitteiset hankkeet vuodesta 2021

BI-tiimin selvitys tarkasteli rahoitushakemusten ja loppuraporttien 264 projektin tekstidataa tekoälypohjaisella menetelmällä, jotka liittyivät 152 suureen yritykseen. Niiden avulla on analysoitu suurten yritysten innovaatiolähtöisyyttä, jotka ovat saaneet Business Finlandin TKI-tukea vuodesta 2021 alkaen.

Selvitys

Lisätietoja

Juho Hellstén
Johtava asiantuntija
juho.hellsten (at) businessfinland.fi
050 472 3294

Marianna Heiska
BI-analyytikko
marianna.heiska (at) businessfinland.fi
050 414 3522

Christopher Palmberg
Yksikön johtaja
christopher.palmberg (at) businessfinland.fi
050 5577 966