Siirry sisältöön
Blogi 18.11.2021

Pyöräilyelämyksiä Alpeilta Lappiin

Visit Finland järjesti 27.9.- 1.10.2021 outdoor- ja maastopyöräilyn benchmark -matkan Sveitsin ja Itävallan Alpeille. Mukaan lähti Lapista 15 matkailualan ammattilaista. Mitä menestyksen avaimia tarvitaan, että suosituista talvimatkailukeskuksista tulee menestyviä myös kesämatkailussa?
Kirjoittaja
Virpi Aittokoski

Manager, Outdoor activities & Sport
Sustainable Travel Finland
virpi.aittokoski (at) businessfinland.fi

Graubünden on Alppien top-maastopyöräilykohde

Jylhät vuoret kohoavat ympärillämme mahtavina. Olemme juuri saapuneet Lenzerheideniin, Sveitsin maastopyöräilyn valtakuntaan, kuten kohde itsensäkin asemoi, Bike Kingdomiin. On syyskuun loppu ja kesäkauden viimeinen viikko menossa. Kohde näyttää jo hiljenemisen merkkejä, mutta edelleen tasaiseen tahtiin pyöräilijöitä viilettää alas rinteitä ja nousee jälleen hissillä ylös vuorelle. Tunnelma on rento ja iloinen, terasseillakin riittää väkeä. Viikon aikana liitymme itsekin pyöräilijöiden joukkoon eri puolilla Alppeja ja upeiden pyöräilyelämysten ohessa tapaamme toinen toistaan mielenkiintoisempia pyörämatkailun ammattilaisia.

Vielä reilu kymmenisen vuotta sitten niin Lenzerheide kuin koko Graubündenin kantoni oli tunnettu pääasiassa talviurheilustaan. Kuuluuhan alueeseen kuuluisat keskukset, kuten St. Moritz ja Davos. Graubündenin kesämatkailua on kehitetty alueella systemaattisesti vuodesta 2009 lähtien, jolloin "GraubündenBike" -projekti käynnistettiin. Vaikka alueen kohteet ja toimijat ovat hyvin erilaisia, on Graubünden onnistunut luomaan yhteiset standardit ja yhteisen identiteetin. Tämän seurauksena Graubünden on Sveitsin maastopyöräilyn ykkösmatkailukohde ja sijoittuu Alppien kärkeen.

Selkeitä yhteneväisyyksiä Lappiin

Graubündenia voisi verrata Lappiin tai toisinpäin. Se meillä ainakin tulee matkalla mieleen. Iso maakunta, jossa on useita (etenkin talvella) vilkkaita matkailukeskuksia. Vaikka jokaisella kohteella on omanlaisensa identiteetti ja kohderyhmä, on iso tahtotila luoda mielikuva koko alueesta monipuolisena luonnossa liikkumisen keitaana. Siihen tarvitaan tiivistä maakuntatason hallinnon sekä yksittäisten matkailualueiden ja yritysten yhteistyötä ja tietysti rahoitusta.

Alpeillakin kesämatkailu on edelleen pieni osa matkailusta verrattuna talveen, mutta myös kustannukset ovat pienemmät. Matkan aikana tapaamiltamme asiantuntijoilta opimme, että maastopyöräilystä saa pienemmillä kustannuksilla paremmat tuotot verrattuna talvilajeihin.

Pyörämatkailu selkeästi elävöittää muuten kesällä hiljaisia matkailukeskuksia. Patikoijat lähtevät aamulla vuorille ja palaavat illaksi hotelliin, mutta pyöräilijät menevät edestakaisin rinteitä ja reittejä käyttäen samalla kylän palveluita aktiivisesti.

Reitit ovat kaikille ja ne on helposti löydettävissä 

Kuten Suomessakin, on Graubündenissa jouduttu opettelemaan reittien yhteiskäyttöä. Ennen pääasiassa vaeltajien käytössä olleilla reiteillä on nyt kesäisin pyöräilijöitä, juoksijoita ja tietysti vuohia sekä lehmiä! Kaikilla on sama tavoite: olla ulkona ja nauttia luonnosta. Reittien yhteiskäytön eteen on tehty paljon töitä ja vuodesta 2019 on ollut käynnissä Fair trail -kampanja. Positiivisen sanoman myötä luodaan jo ennakkoon asenne, että reitillä voivat kulkea kaikki sulassa sovussa.

Aluesuunnittelulla on tärkeä merkitys, ja Graübundenissa se on tehty huolella. Yhdessä on päätetty, mitkä alueet ovat toiminnallisia, mitkä on rauhoitettu hiljaisuudelle ja luonnon rauhasta nauttimisille kävellen, sekä missä on tilaa infran kehittämiselle.