Siirry sisältöön
Case 23.05.2022

Infinited Fiber: EU-hanke ponnahduslautana kansainväliseen kasvuun ja tekstiilialan kauan odotettuun muutokseen

Innovatiivista tekstiilikuitua erilaisista jätevirroista tuottava Infinited Fiber näyttää mallia, miten EU:n Horisontti-ohjelman kautta pienetkin suomalaiset yritykset pääsevät kehittämään uusia ratkaisuja yhdessä globaalien yritysten kanssa.
Infinited Fiber Company:
  • Perustettu 2016 kaupallistamaan VTT:ssä kehitettyä kierrätysteknologiaa, jolla voidaan muuttaa selluloosapitoiset raaka-aineet - kuten puuvillapitoiset tekstiilijätteet, käytetty pahvi tai vehnä- tai riisiolki - korkealaatuisiksi tekstiilikuiduiksi, jotka näyttävät ja tuntuvat puuvillalta.
  • Koordinoi 12 yrityksestä ja organisaatiosta koostuvaa EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitettua New Cotton Project -hanketta.
  • Lisätietoja yrityksestä www.infinitedfiber.com

Tutustu Horisontti Eurooppa -ohjelmaan

Espoolaisyrityksen ideoima ja vetämä New Cotton Project sai viime vuonna Horisontti-ohjelmasta 6,7 miljoonan euron rahoituksen kolmivuotiseen projektiin, jossa kehitetään ja testataan Infinited Fiberin teknologiaa ja kestäviä toimintamalleja kierrätykseen ja tekstiilijätteen hyötykäyttöön. Samalla Infinited Fiberin kemiallisella kierrätystekniikalla vaatejätteestä tehdystä kuiduista valmistetaan lankaa ja kangasta, joka näyttää ja tuntuu puuvillalta. Muotialan jätit H&M Group ja adidas suunnittelevat ja valmistavat kankaasta vaatteita kuluttajamyyntiin.

"Ajatus projektista syntyi haasteesta saada meidän innovaatio alalle, joka on toiminut erittäin hinta- ja volyymivetoisesti viimeiset 20-30 vuotta. Muutokseen tarvitaan johtavien tuotemerkkien ja niiden toimitusketjujen sekä jätehuoltoteollisuuden sitoutuminen", kertoo Infinited Fiberin toimitusjohtaja Petri Alava. "Projekti on loistava tapa saada koko toimitus- ja arvoketju mukaan testaukseen ilman suuria investointeja yrityksiltä."

Projekti tuo yhteen toimitusketjun isot ja pienet toimijat

Infinited Fiber hyödynsi ulkopuolista konsulttia projektihakemuksen valmistelussa. Yhteistyökumppaneiden löytäminen ei tuottanut vaikeuksia. H&M Group ja adidas olivat testanneet ainutlaatuista tekstiilikuitua jo muutaman vuoden ajan ja lähtivät innokkaasti mukaan. Suomesta projektiin osallistuvat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) ja Aalto yliopisto. Muut kumppanit tulevat Alankomaista, Portugalista, Ruotsista, Saksasta, Sloveniasta ja Turkista.

"Meillä ei ollut aikaisempaa kokemusta ison projektin koordinaattorina toimimisesta. Hakupäätöksen jälkeen olemme saaneet tukea ja hyviä neuvoja Business Finlandin kokeneilta asiantuntijoilta. EU-byrokratiasta voi vähän hämääntyä. On hyvä olla kontakti, jolta voi kysyä, mitä tässä oikein haetaan", sanoo Infinited Fiber Companyn Johanna Virtanen, joka toimii EU New Cotton -projektin koordinaattorina.

Koronapandemiasta johtuen projektin sisäinen kommunikointi tapahtuu toistaiseksi etänä. Yhdessä tekemisen haasteena on myös erikokoisten yritysten ja erilaisten toimintatapojen yhteensovittaminen.
"Mukana on esimerkiksi pieni kankaanvalmistaja Tekstina Sloveniasta ja valtava turkkilainen tekstiilivalmistaja Kipas. Isojen talojen sisälläkin on monta eri tekijää. Kulttuuri-, kieli- ja teknologiaerojakin tietysti on, mutta kaikki ovat innolla tekemässä jotain uutta. Siinä on omaa energiaa."

Lasipurkeissa näkyy uusiokuidun valmistusprosessi yksinkertaistetusti. Vasemmalla revittyä tekstiilijätettä, seuraavaksi selluloosaa, joka jää jäljelle, kun tekstiileistä poistetaan muut kuidut ja väriaineet, jne. Kolmantena selluloosakarbamaattipulveri ja neljäntenä siitä nesteeksi liuotettu versio. Viimeisenä valmista selluloosakarbamaattikuitua, eli Infinna™

Väylä globaaleille markkinoille

Kolmivuotinen projekti tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden laajentaa Infinited Fiberin toimintaa kaupallisesti. Samaan aikaan yritys edistää teknologian skaalautumista muissa yhteistyöprojekteissa. Tavoitteena on teollisen mittakaavan tuotantokapasiteetti ennen kuin tekstiilijätteen kierrätys tulee pakolliseksi EU:ssa vuonna 2025.

"Näkyvin osa projektia on, kun H&M Groupin ja adidaksen valmistamia vaatteita tulee myyntiin. Jo nyt olemme saaneet hirveästi yhteydenottoja Euroopan ulkopuoleltakin ja median huomio on ollut ihan eri luokkaa kuin ennen", kertoo Virtanen.

"Projekti on meille ponnahduslauta ja toivottavasti inspiraatio myös muille. Kannattaa rohkeasti ja ennakkoluulottomasti tutkia Horisontin instrumentteja ja lähteä kokeilemaan. Myös pieni firma pohjoisesta voi vetää merkittävää ja mahdollisesti maailmaa mullistavaa projektia."

Ota selvää mitä Horisontti Eurooppa voisi tarjota sinun yrityksellesi

Horisontti Eurooppa, EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma, tukee tutkimusta ja innovointia Euroopassa kaikkiaan 95 miljardilla eurolla vv. 2021-2027. Yritykset voivat saada ohjelmasta rahoitusta tuotekehitykseen, innovaatioiden skaalaamiseen ja kansainväliseen kasvuun. Suurin osa Horisontti Eurooppa -rahoituksesta myönnetään kansainvälisenä yhteistyönä toteutettaville projekteille. Ohjelman ensimmäiset haut julkaistaan keväällä 2021. www.horisonttieurooppa.fi

Teksti: Sami Sallinen
Kuvat: Infinited Fiber Company

 

Julkaistu ensimmäisen kerran 29.3.2021.