Siirry sisältöön
Uutinen 24.03.2021

Tähtäimessä Horisontti Eurooppa? – Me autamme

EU:n uusi Horisontti Eurooppa -ohjelma käynnistyy toden teolla tänä keväänä. Huhtikuussa avautuu satoja hakuja ja haettavana on miljardeja euroja avustusta tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovointiin. Tarvittavan tiedon löytäminen ja ohjelman kotisivuilla surffailu saattaa kokeneempaakin hämmentää. Tässä ja monessa muussa Horisontti Euroopan kysymyksessä suomalaisten apuna ovat ohjelman kansalliset yhteyshenkilöt NCP:t (National Contact Point). He auttavat seulomaan tietoa, lukevat kanssasi hakutekstejä ja työohjelmia, neuvovat hakuprosessin aikana sekä tarvittaessa kommentoivat hakemuksia.

Suomalainen NCP tuntee sekä kansalliset että EU:n rahoitusasiat

NCP-tehtäviin nimetyt asiantuntijat työskentelevät Business Finlandissa ja Suomen Akatemiassa, tutkimuksen ja innovoinnin kansallisissa rahoittajaorganisaatioissa. Osa on hoitanut tehtävää jo EU:n edellisen Horisontti-ohjelman kaudella, mutta verkostossa on myös uusia innokkaita tekijöitä. Koko Suomen NCP-verkoston koordinoinnista vastaa Business Finlandissa toimiva kansallinen yhteystoimisto EUTI.

- NCP:t ovat Horisontti Eurooppa -ohjelman temaattisten työohjelmien ja hakujen substanssiosaajia. He toimivat virallisella mandaatilla, mikä tarkoittaa muun muassa virallista yhteistyötä komission ja muiden maiden NCP-verkostojen kanssa. He pääsevät käsiksi luottamuksellisiin haku-, hakemus- ja arviointitietoihin. Tämä kaikki antaa NCP:eillemme varsin hyvän perusosaamisen ja näkemyksen Horisontti-ohjelman toiminnasta, prosesseista, osallistumisen edellytyksistä ja onnistumisen mahdollisuuksista, kuvaa Eija Auranen, EUTI-toimiston päällikkö ja toinen NCP-verkoston koordinaattoreista.

NCP kouluttaa: hakuinfot käynnissä

NCP-työ on jo lähtenyt vauhdilla käyntiin. Kevään aikana NCP:t järjestävät hakuinfoja, joissa he perehdyttävät ensimmäisiin hakuihin, niiden vaatimuksiin ja erityispiirteisiin. Ensimmäisten joukossa 24.3.2021 NCP:t porautuvat työohjelmaan nimeltä ”Digitaalitalous- ja teknologia, teollisuus ja avaruus” ja sen useisiin kymmeniin hakuihin. Heti seuraavana päivänä (25.3.2021) luupin alla on työohjelma ”Ilmasto, energia ja liikkuvuus”.

- Hakuinfoihin kannattaa osallistua, varsinkin jos et ole aiemmin tutustunut työohjelmiin tai hakuteksteihin! Tarkemmat tiedot ja aikataulut päivitämme www.horisonttieurooppa.fi -sivuillemme. Jos jokin hakuinfo jää sinulta väliin, voit katsoa myöhemmin infosta tehdyn tallenteen, mainostaa juuri toiseksi NCP-koordinaattoriksi nimetty Kaisa Ainala EUTista.

Hyödynnä neuvonta- ja tukipalveluja

NCP-palvelut ovat julkisia ja kaikille maksuttomia. Oma tärkeä roolinsa on myös muilla Suomessa toimivilla EU-rahoituksen neuvonta- ja tukipalveluilla. Esimerkiksi korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa on omat korkeatasoiset ja osaavat tutkimuksen ja innovaatioiden tukipalvelut, joiden puoleen tutkijoiden tulisi ensisijaisesti kääntyä ja jo varhaisessa vaiheessa Horisontti-osallistumista suunnitellessaan. Lisäksi Suomessakin toimii iso joukko yksityisiä palveluntarjoajia, konsultteja, joilla on tarjolla mittavat palvelut vaikkapa projektikumppanien kartoitukseen ja konsortioiden rakentamiseen tai hakemuksen valmisteluun ja kirjoittamiseen.

Työsarkaa riittää kaikille toimijoille, sillä yhteinen päämäärä on sama ja tavoitteet korkealla: haluamme suomalaisten löytävän EU:n tarjoamat yhteistyön ja rahoituksen mahdollisuudet ja menestyvän mahdollisimman hyvin Horisontti-hakujen kovassa kilpailussa.


Lisätietoja

Katso asiantuntijoiden yhteystiedot Miten voimme auttaa

Tutustu EUTIn ja NCP:eiden tapahtumiin

Seuraa meitä somessa:
LinkedIn: HorisonttiEU-ryhmä
Twitter: @Eutifi