Kiinnostusta ja halua lähteä valmistelemaan EU-projektia, mutta mistä löytää tarvittavat kansainväliset kumppanit? Ne saattavat löytyä verkostoitumis- ja partnerointitapahtumista, mutta siellä etsijän täytyy hallita verkostoitumisen niksit ja itse aktiivisesti tuoda omaa osaamistaan esille.
Syyskuun Horisontti-aamukahveilla pohdimme asiantuntijoiden voimin, miten voi löytää kumppaneita ja päästä mukaan EU-projekteihin. Kokemuksiaan ja vinkkejään olivat jakamassa Mari Kivinen ja Teija Pakanen Enterprise Europe Network -verkostosta, jonka yksi tehtävä on verkottaa Euroopassa eri yrityksiä tutkijoihin ja muihin potentiaalisiin kumppaneihin. Niko Lankinen LAB-ammattikorkeakoulusta kertoi, miten hän oli onnistunut löytämään kumppaneita ja päässyt mukaan konsortioon valmistelemaan EU-projektia.
Kaikki alkaa kotimaasta, käy aina ensin läpi omat ja omien yhteistyökumppaneiden verkostot.
Projektikumppaneiden etsimisessä digitaaliset kanavat ja alustat tarjoavat hyvät mahdollisuudet. Liikkeelle voi lähteä vaikkapa komission Funding & Tenders -portaalin kumppanihaku-palvelusta. Digitaalisten kanavien kautta voit myös saada pyyntöjä lähteä mukaan valmiisiin konsortioihin. Ole tarkkana, millaisiin pyyntöihin kannattaa suostua. Tarkista toimijoiden taustat, arvioi konsortion kyvykkyys - joskus voi olla parempi todeta, että kiitos ei!
Enterprise Europe Network (EEN) on maailman suurin tukiverkosto kansainvälistyville yrityksille ja sen palvelukattaus tarjoaa hyviä työkaluja kumppaneiden etsimiseen. Yrityskontaktipörssissä konsortiot voivat etsiä puuttuvia osaajia tai yritys itse etsii konsortiota. Tee oma profiilisi verkkoon ajatuksella, se toimii digitaalisena käyntikorttinasi. Kerro yrityksesi osaamisesta, millainen projekti-idea sinulla on, mitä itse voisit tehdä projektissa ja millaisia kumppaneita olet hakemassa. Potentiaalisia projektikumppaneita voit löytää myös verkoston järjestämissä maksuttomissa matchmaking-tilaisuuksissa.
Moni varmasti pohtii, voiko matchmaking-tapahtumasta sitten oikeasti löytää järkeviä kumppaneita.
– Paljon on itsestä kiinni ja ennakkovalmistautumisesta. Käy jo ennen tapahtumaa läpi muut osallistujat ja sovi tapaamisia ennakkoon. Tee oma profiilisi huolella ja kirkasta oma myyntipuheesi. Mieti, miten itse erotut kilpailijoista. Mikä on se keihäänkärki, mitä ei muilta löydy. Tutki mahdollinen kiinnostava haku ennakkoon. Tiedä, mitä olet hakemassa ja millaisia toimijoita tarvitset ympärillesi. Mikäli organisaatiossasi on hyvä tukiverkosto, lähde rohkeasti vetämään projektia. Vahvoja kumppaneita kyllä löytyy, yli 95% toimijoista etsii sitä vetäjää ja valmista konsortiota, toteaa Niko Lankinen LAB-ammattikorkeakoulusta.
Ilman aiempaa EU-kokemusta Lankinen lähti rohkeasti oppimaan, tekemään ja etsimään eurooppalaisia yhteistyökumppaneita. Nyt parin vuoden jälkeen työ kantaa hedelmää konsortiokutsujen muodossa.
EU:n alueella sekä komissio että monet muut toimijat järjestävät tänäkin syksynä info- ja partneroitumistapahtumia pyrkien näin saattamaan eri osaajia yhteen ja rakentamaan kansainvälistä yhteistyötä vaikkapa tähdäten yhteisiin EU-projekteihin. Löydät tietoa näistä tilaisuuksista Horisontti Euroopan suomenkielisiltä nettisivuilta tapahtumien listalla. Ne kannattaa käyttää hyödyksi. Harvoin kun ketään tullaan kotinurkilta hakemaan, vaan kaikki on itsestä ja omasta aktiivisuudesta kiinni.
– Lähde tekemään, ole aktiivinen, valmistaudu hyvin ja mieti omia kyvykkyyksiäsi, kiteyttää Lankinen.
Lue aiempi uutinen: Näin haet kumppaneita EU-hankkeeseen