Siirry sisältöön
Blogi 23.04.2025

Tutkimuksesta keksintö ja tiedosta rohkeus – Nanoform Finland Oyj:n kasvutarina kohti terveempää huomista

Kirjoittaja
Harriet Gullstén

Johtava rahoitusasiantuntija
harriet.gullsten (at) businessfinland.fi

Suomi tavoittelee asemaa maailman parhaiden startup- ja kasvuyritysekosysteemien joukossa. Startupeilla luomme uutta liiketoimintaa, uudistamme ja kehitämme kestäviä ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin sekä kasvatamme talouttamme. Tämän vuoksi startupit ovat avainasemassa Business Finlandin strategiassa.

Research to Business -rahoitus tutkimuslähtöiselle keksinnölle

Business Finland rahoittaa Research to Business -rahoituksen (R2B) avulla julkisen, usein soveltavan, tutkimuksen projekteja vuosittain noin 20 miljoonalla eurolla. Rahoitus käynnistettiin Business Finlandia edeltävässä Tekesissä jo vuonna 2012, jolloin rahoituksen nimi oli Tutkimuksesta uutta tietoa ja liiketoimintaa (TUTL). Kaupallistamispolut ovat R2B-projekteissa avoinna, mutta usea projekti päätyy korkean jalostusarvon deep tech startup -yritykseksi. Business Finland tukee näitä kasvuyrityksiä monin tavoin, kuten tuotteen/palvelun kehitys, tiimin ja yrityksen kansainväliseen kasvuun tähtäävien kyvykkyyksien kasvattaminen sekä verkottaminen. Tyypillistä tutkimuslähtöisten keksintöjen kaupallistamiselle on pitkä kehityskaari, jossa tuotteen/palvelun kehittäminen, pilotointi- ja myyntisyklit voivat kestää vuosia. Usein keksintö voi myös mullistaa toimialaa, jolloin ensimmäisten maksavien asiakkaiden saaminen voi olla työläämpää. Näistä syystä deep tech -yrityksiin alkuvaiheen sijoittaminen on korkeariskistä – kehitystyö ja asiakashankinta kestävät pitkään.

Nanoform Finlandin Oyj:n kasvutarina: Tutkimuskeksinnöstä pörssiyritykseksi

Nanoform Finland Oyj:n alkutaival asettuu tutkimukseen Helsingin yliopistossa. Keksintöilmoituksesta käynnistyy Business Finlandin rahoittama TUTL-projekti v. 2013, jonka päätteeksi yritys perustetaan 29.12.2015. Nanoform listautuu Pohjoismaiseen pörssiin (Nasdaq First North Premier Growth Market Suomessa ja Ruotsissa), mille tahansa alalle ja erityisesti terveysalalle, poikkeuksellisen nuorena alle 5-vuotiaana 25.5.2020. Yritys on terveysalalla toimiva lääkekehitysyhtiö, jonka osaaminen nojaa kehittämäänsä CESS-teknologiaan. Yrityksen asiakkaana on lääketeollisuus. Tuotteina lääkeaineiden ja lääkeainekandidaattien nanonisointi- ja nanoformulointipalvelut. Tällöin tavoitellaan lääkeaineen liukoisuuden ja vaikuttavuuden kasvattamista elimistössä, joka voi mahdollistaa lääkeannoksen pienentämisen ja sivuoireiden vähenemisen.

Nanoformin keksinnön isä on fysiikan professori Edward Haeggström, tutkimusryhmänsä kanssa, ja hän kertoo saaneensa kannustuksen kaupallistamiseen entiseltä esihenkilöltään professori Mauri Luukkalalta. Luukkala työskenteli arvostetussa Stanfordin yliopistossa 1960-luvulla ja painotti sittemmin opetuksessaan yrittäjyyden tärkeyttä. Akateemisesta perheestä lähtöisin oleva Haeggström vietti itse USA:ssa vuosia, mm. Harvard Medical School:ssa ja Stanfordin yliopistossa, jonka kulttuurista jäi esimerkkiä akateemisen uran yhdistämisestä kaupalliseen uraan. Toiseksi tueksi kaupallistamisen tiellä Haeggström mainitsee Nanoformissa CFO:na toimivan veljensä Albert Haeggströmin. Albertin mukaan tulo helpotti mahdollisuutta keskittyä toimitusjohtajan tehtäviin, eikä talouteen liittyvistä asioista ole tarvinnut yksin enää huolehtia. Kolmanneksi Haeggström mainitsee esimerkin näyttäjänä Nanoformin toisen perustajan ja fyysikkokollegan farmasian teknologian professorin Jouko Yliruusin, joka oli aiemmin valmistunut farmasian tiedekunnasta ja päätyi yhdistämään poikkitieteellisesti nämä kaksi tieteenalaa. Nanoformin lisäksi Edward Haeggström on ollut tuottelias perustamaan muitakin tutkimuspohjaisia yrityksiä sekä lukuisia patenttihakemuksia ja patentteja.

Deep tech -yrityksen kasvupolku on pitkä

Helsingin yliopiston innovaatiopalveluilta saamaansa tukeen Haeggström on tyytyväinen. Alusta lähtien on selvää, että yritys haluaa pysyä Suomessa ja asettuu Viikin tiedepuistoon. Kasvun myötä yritys laajentuu kerros kerrokselta ja tällä hetkellä t&k- ja lääketuotantotasoiset (GMP) tilat kattavat jo 5 000 m2:n alan. Yritys on myös perustanut myyntityön tueksi kaksi tytäryritystä ulkomaille, yhden Englantiin ja toisen USA:han.

Palvelun ja tuotteen tutkimus- ja kehityspolku on Nanoformille ollut deep tech -yritysten tapaan pitkä. T&k-laboratorioiden varustaminen, itse teknologian kehittäminen ja tuotantoprosessin luonti ovat olleet oma haasteensa. Tämän lisäksi yritys on rakentanut useita GMP-tasoisia lääketuotantolinjoja. Lääkekehitysalueen sääntely ns. regulaatio on tiukkaa ja sen lääketuotantolupien saaminen työlästä. Itse myyntiprosessi aloitetaan t&k-asiakkuudella, jossa todennetaan teknologinen hyöty asiakas- ja lääke-/lääkekandidaattikohtaisesti (toteutettavuustutkimus). Tämän jälkeen edetään tarpeen mukaisesti kohti eri kaliiperin tuotantotasoja. Jokainen asiakkaan projekti räätälöidään asiakkaalle ja lääkeaineelle sopivaksi.

– Kun olemme edenneet useamman asiakkaan kanssa t&k-vaiheesta lääkeaineen tuotantoon asti, niin alamme olla yrityksenä jo pitkällä, Edward toteaa. Myyntiorganisaation rakentaminen ja asiakassuhteiden luominen on pitkäjänteistä työtä, vaatii luottamuksen rakentamisen ja vie paljon aikaa. T&k-vaiheeseen päästään, kun asiakkaat ymmärtävät uuden teknologian hyödyntävän heidän arkeansa ja kasvattavan lääkekehityksen kestävyyttä ja kannattavuutta, joka puolestaan mahdollistaa varsinaisen myynnin ja kestävän asiakassuhteen.

Nanoformin kasvupolulle on osunut myös kumpareikkoa: Covid19-pandemia, Venäjän hyökkäyssota ja geopolitiikasta kummunneet haasteet. Silti yritys on jatkanut tasaista kasvuaan ja kehittänyt palveluitaan/tuotteitaan edelleen.

Minkä ohjenuoran antaisit alkuvaiheen startupille?

– En riittävästi pysty painottamaan kuinka tärkeää on saada yksityinen rahoitus kuntoon alusta lähtien. Luota ammattilaisapuun, vaikka se maksaakin. Muista myös kunnioittaa deadlineja ja saavuta tavoitteet. Usko itseesi ja tekemiseen, intohimo tekemiseen pitää pyörät pyörimässä. Edward lisää vielä, että tiede ja teknologia on tärkeää, mutta yhtä arvokasta on myynti. Yrityksen henkilöstön osaaminen laajenee yrityksen siirtyessä myyntivaiheeseen. Jokainen vaihe on elintärkeä yrityksen menestyksen polulla: siirtyminen tutkimuksesta kehitykseen, yksityisen pääoman houkuttelu, laatu- ja tuoteturvallisuus, asiakassuhteiden luonti, t&k-tutkimukset ja lopulta myynti, Edward vastaa aloittelevalle keksijälle/tutkijalle.

Kuinka kehittää nuorten lahjakkaiden yritysten innovaatioekosysteemiä?

Sijoittajataustainen Albert Haeggström liittyi Nanoformiin hyvin alkuvaiheessa. Albert ei ole nähnyt vastaavaa sijoitustapausta koko 20-vuotisen sijoittajauransa aikana. Albertilta kysyttäessä miten nuorten yritysten kasvuolosuhteita voisi Suomessa kohentaa, hän vastaa empimättä:

– Valtion on hyvä keskittyä nykyistä enemmän nuoren lahjakkaan yritysjoukkueen pitkäjänteiseen fasilitointiin, rahoittamiseen ja kokonaisvaltaiseen liiketoimintakulttuurin muuttamiseen tukemaan tätä yritysjoukkuemallia. 12 vuodessa heistä kehittyy joukkue, josta kansainvälisiä menestystarinoita riittää. Tämä myös muuttaa liiketoimintakulttuurin Ruotsin malliin, jossa yrityksiä ei myydä heti pois Suomesta, vaan ne jäävät rikastuttamaan business-ekosysteemiä ja antamaan esimerkkiä nuoremmille. Yritykset pääsevät kasvamaan Suomessa koko mittaansa tuottaen osaamista, työpaikkoja ja verotuloja. Lisäksi tämä malli valtion isommasta tuesta huippuyritystaimille lopettaa näiden yritysten pätkärahoituksen tuoman oravanpyörän, auttaa keskittymään pitkäjänteisesti yrityksen ja sen keksinnön kehittämiseen sekä aikaistamaan markkinoille pääsyä.

Yritysten innovaatioekosysteemimalleja löytyy maailmalta muitakin, myös niitä missä kehitetään keksintöjä ennen kaupallistamista. Miksi keksintöjen syntyä ja jalostamista sitten pitäisi tukea? Maailmalla huippuyliopistoille on ominaista, että ne ovat vahvoja sekä huippututkimuksessa että innovaatioiden synnyttämisessä. Innovaatioekosysteemit toimivat myös yhteisönä, jossa voi verkostoitua ja saada sijoittajakontakteja. Näiden ekosysteemien rahoittamisen mahdollisuuksia on hyvä tarkistaa myös meillä Suomessa, kun puhutaan t&k:n, startupien ja tutkimuspohjaisten keksintöjen määrän kasvattamisesta. Tällä hetkellä resursointi toteutuu kilpaillulla lyhytjänteisellä projektirahoituksella.

Kestävä Deep tech -kasvuyritys

12 vuoden jälkeen TUTL-projektista on syntynyt tänä vuonna 10 vuotta täyttävä deep tech -kasvuyritys, joka kehittää keksintöään Suomessa. Tänään yrityksessä työskentelee 181 työntekijää, joiden joukosta löytyy 35 kansalaisuutta. Yrityksen 5 000 m2:n tutkimus- ja kehitys- ja lääketuotantotilat sijaitsevat Helsingin Viikissä ja se on kerännyt yksityistä rahoitusta yli 100 miljoonaa euroa. Scaleup-vaiheessa olevan yrityksen liikevaihto oli vuonna 2024 noin 3 miljoonaa euroa, josta käytännössä kaikki muodostui viennistä. Myynnin harppausta odotetaan vuodelle 2027, johon ensimmäisen nanoformuloidun lääkkeen maailmanlaajuisille markkinoille pääsy asettuu. Nanoform jatkaa alusta lähtien määrittelemänsä suunnan muuttaa prekliinisen ja kliinisen vaiheen lääkekehityksen kestävämmäksi sekä ihmisten terveyttä ja hyvinvointia kasvattavaksi.

Ota meihin yhteyttä

Tuemme tutkimuspohjaisia innovatiivisia keksintöjä ja kansainvälistä kasvua hakevia yrityksiä. Ottakaa meihin yhteyttä ja kertokaa kasvunäkymistänne, kohdemarkkinastanne, tiimistänne ja innovatiivisesta ratkaisustanne.

Tutustu palveluihimme:

 

Nanoform lyhyesti
  • TUTL-projekti, Helsingin yliopisto v. 2013 – 2015
  • Nanoform Finland Oyj on 29.12.2015 perustettu lääkekehitysyhtiö, jonka CESS-teknologiaosaaminen on deep techiä
  • Yritys myy lääketeollisuudelle lääkeaineiden/lääkeainekandidaattien nanonisointia ja nanoformulointia
  • Yrityksen toimitusjohtajana on toiminut perustamisesta lähtien professori Edward Haeggström ja talousjohtajana toimii Albert Haeggström
  • Pääkonttori sijaitsee Helsingin Viikissä, jossa yrityksellä noin 5 000 m2:n tilat ja mm. t&k- ja GMP-tason lääketuotantotilat
  • Tytäryhtiöt sijaitsevat USA:ssa (Inc.) ja UK:ssa (Ltd.)
  • Henkilöstöä yrityksessä on 181 ja kansallisuuksia 35
  • Työntekijöitä on muuttanut Suomeen ja heidän joukossaan on perheen perustaneita
  • Yritys on scaleup-vaiheessa, sen liikevaihto oli vuonna 2024 oli noin 3 M€, ensimmäisen nanoformuloidun lääkkeen myynnin odotetaan alkavan vuonna 2027