Siirry sisältöön
Blogi 17.08.2023

Fyysisen ja virtuaalisen maailman sulautuminen mullistaa palveluja, teollisuutta ja arkea

Uusi digitaalinen elämä ja kokemus laajennetussa todellisuudessa syntyvät seuraavan sukupolven teknologioiden mahdollistamana.
kirjoittaja
Jani Jokitalo

Senior Advisor, Key Account Management, ICT
jani.jokitalo (at) businessfinland.fi
+358 50 354 4344

Virtuaalirajapinnoilla tarkoitetaan fyysisen elämän ja virtuaalisen todellisuuden kohtaamista. Näiden kahden sulautuminen toisiinsa tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia palveluille, teollisuudelle, peleille, viihteelle ja arjen kokemiselle. Siksi monet merkittävät monikansalliset yritykset investoivat voimakkaasti immersiivisiin teknologioihin, innovaatioihin ja ratkaisuihin.

Immersiivisyydellä tarkoitetaan kokemusta, jossa käyttäjä keskittyy näkemäänsä ja unohtaa ulkopuolisen todellisuuden. Esimerkkejä teknologioista, jotka yhdistelevät useita syväteknologioita ovat:

  • AR - Augmented Reality
  • MR - Mixed Reality
  • AV - audiovisual
  • VR - Virtual Reality
  • 360 asteen video

Extended Reality (XR) eli laajennettu todellisuus on yläkäsite kaikille immersiivisille teknologioille.

Tulevaisuudessa metaverse on käytössä kuten puhelin tai internet

Avataan jälleen termiä, ennen kuin mennään itse asiaan. Metaverse on internetin avulla virtuaalitiloista muodostuva kokonaisuus ja tila, jossa ihmistenvälinen vuorovaikutus on mahdollista.

Vuonna 2021 Metan Mark Zuckerbergiä lainattiin sanoen, että AR-lasit ovat "yksi vuosikymmenen vaikeimmista teknisistä haasteista". Näin voi todellakin olla. Useita innovaatioita on vielä hallittava ennen kuin metaverse tulee saumattomaksi osaksi jokapäiväistä elämäämme samalla tavalla kuin matkapuhelinten ja internetin käyttömme. Tämä edellyttää laajaa yhteistyötä niin syväteknologian pk-yrityksiltä kuin alan johtavilta globaaleilta yrityksiltä.

Metaverse on internetin avulla virtuaalitiloista muodostuva kokonaisuus ja tila, jossa ihmistenvälinen vuorovaikutus on mahdollista.

Innovaatioita tarvitaan esimerkiksi näyttöjen, prosessorien, akkujen, antureiden, miniatyrisoinnin ja valmistustekniikan aloilla.

Otetaan erityisosaamisemme tehokäyttöön

Suomen erityisosaaminen antaa meille erinomaiset valmiudet nousta merkittäväksi tekijäksi uusissa virtuaaliympäristöissä. Osaamisemme kattaa laajennetun todellisuuden arvoketjun kaikki osa-alueet. Kuulumme maailman parhaimmistoon mm:

  • verkkoteknologioissa (5G/6G)
  • optiikassa
  • mikroelektroniikassa
  • mobiiliarkkitehtuureissa
  • sensoriteknologioissa
  • 3D-grafiikassa
  • konenäössä
  • Human-Machine Interface -kehityksessä
  • tietyissä liiketoimintasektoreissa: mm. teollinen metaverse, puolustusala ja pelit

Kaikissa edellä mainituissa on useita yhtymäkohtia immersiivisten teknologioiden kanssa.

Suomessa syväteknologian pk-yritysten ja suuryritysten välisiä yhteistyömahdollisuuksia ovat ennakoivasti luoneet erityisesti XR-yritykset itse. Yritysten välistä yhteistyötä tulee kuitenkin jatkossa olennaisesti laajentaa ja syventää. Yritysten kukoistavan ekosysteemin on mahdollistanut vuosikymmeniä jatkunut tutkimus useissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Niissä on kehitetty tukitekniikoita, kuten konenäköä, matkapuhelinteknologiaa ja optiikkaa. Useista tutkimuslaitoksista ja kasvuyrityksistä koostuva Finnish Photonics Cluster on globaalisti katsottuna yksi Suomen XR-ekosysteemin helmistä.

Yritysten kukoistavan ekosysteemin on mahdollistanut vuosikymmeniä jatkunut tutkimus useissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa.

Muutamia kansainvälisesti menestyneitä suomalaisia XR-yrityksiä ovat mm. Varjo Technologies, joka kehittää huippuluokan XR-päätelaitteita yrityskäyttöön, OptoFidelity AR-testausratkaisuineen, Dispelix lisätyn todellisuuden AR-aaltoputkiteknologioineen ja VRKiwi Cave Digger VR-peleineen.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark totesi vuonna 2022 World Economic Forumissa haastattelussa, että älylasit korvaavat lopulta matkapuhelimet, kun 6G otetaan käyttöön 2030-luvulla. Nokia on myös erittäin avoimesti puhunut sitoutumisestaan industrial metaverse-kehitykseen osana 2030-strategiaansa.

Yhteistyö on menestyksen edellytys

Fyysisen ja digitaalisen maailman kohtaaminen tarjoaa erityisesti suomalaisille yrityksille valtavia liiketoimintamahdollisuuksia. Viime vuosina innovatiiviset suomalaiset pk-yritykset ja tutkimuslaitokset ovat aktiivisesti luoneet yhteyksiä suuriin intialaisiin järjestelmäintegraattoreihin, kuten HCL Technologiesiin. HCLTech MetaLabsia tukee avoin innovaatioekosysteemi, jossa on yli 300 startup-kumppania ja satoja mahdollisia kumppaneita, jotka ovat kiinnostuneita tarjoamaan lisätyn todellisuuden ratkaisuja ja palveluja.

Yritykset, jotka eivät ole valmiita yhteistyöhön, voivat myöhästyä metaversen kehittymisen tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista tai ne voivat jäädä kokonaan syntyvien alustojen ja ekosysteemien ulkopuolelle.

Business Finland on yritysten apuna uusien innovaatioiden rahoittamisessa ja viennin edistämisessä. Allekirjoittanut tuntee aihealueen kuin omat taskunsa, joten sparrailen aiheesta mielelläni enemmänkin. Voit myös tutustua aiemmin kirjoittamaani blogiin saman aiheen tiimoilta: Muutos todellisuudesta laajennettuun todellisuuteen tai tutustua ajankohtaisiin huomioihini Tokion XR Fair -messuilta (EN).

Blogi on osa Business Finlandin temaattista strategiatyötä, jossa on tunnistettu Suomelle kestäviä tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia. Business Finland on valinnut viisi aluetta, joihin se toimintaansa seuraavien vuosien aikana kohdentaa. Tämä blogi avaa virtuaalirajapintojen osallistavia ja immersiivisten kokemusten kasvumahdollisuutta.

TUTUSTU MYÖS STRATEGIAJOHTAJAMME AJATUKSIIN JA TYÖN TAUSTOIHIN, MIKSI VALINTOJA ON TEHTY.