Tilapäinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolaina on tarkoitettu Suomessa toimiville vähintään kuusi henkilöä työllistäville pk- ja midcap-yrityksille sekä merkittävää liiketoimintaa tekeville säätiöille ja yhdistyksille. Rahoitusta voivat hakea kansainvälisillä tai kotimarkkinoilla toimivat yritykset sekä säätiöt ja yhdistykset, jotka etsivät kehittämisen avulla uusia keinoja liiketoimintansa häiriötilanteen ratkaisemiseen. Panostamalla kehittämiseen yritykset haluavat parantaa liiketoimintaedellytyksiään ja uudistaa toimintaansa ollakseen kilpailukykyisiä koronakriisin jälkeen.
Tilapäistä lainarahoitusta voi hakea 14.5.2021 mennessä. (HUOM! Hakuaikaa on jatkettu.) Projektien toteutus voi jatkua myös hakuajan päättymisen jälkeen.
Business Finlandin rahoitusvaltuus tähän rahoituspalveluun on enintään 300 miljoonaa euroa.
Rahoituksen vaikuttavuutta arvioitaessa kiinnitetään erityistä huomiota rahoituksen työllisyysvaikutuksiin suomalaisessa yhteiskunnassa.
Rahoitus on tarkoitettu kansainvälisillä tai kotimarkkinoilla toimiville osakeyhtiömuotoisille (Oy, Oyj) pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoimintaan koronaviruksen aiheuttama epidemia on vaikuttanut. Rahoitusta voivat hakea myös merkittävää liiketoimintaa tekevät säätiöt ja yhdistykset, jos koronavirus on vaikuttanut niiden liiketoimintaan. Hakijan on kyettävä osoittamaan Business Finlandille, miten koronakriisi on vaikeuttanut sen liiketoimintaa tai millaisen uhkan kriisi muodostaa ja miten hakija yrittää ratkaista nämä haasteet kehittämistoimilla.
Rahoituksen tavoitteena on auttaa pk- ja midcap-yrityksiä ylläpitämään TKI-toimintaansa myös häiriötilanteessa ja kehittämään ratkaisuja, jotka luovat uutta kilpailuetua kriisin jälkeen. Business Finlandin rahoituksella hakijat voivat suunnata poikkeustilanteen seurauksena vapautuneita resursseja kehittämistyöhön ja nopeuttaa kehittämistä. Siten työntekijät pystytään pitämään töissä myös kriisin aikana.
Rahoitusta voidaan käyttää kahdentyyppisiin projekteihin:
Palveluliiketoiminnassa rahoitus kohdistetaan ennen kaikkea ns. työvoimavaltaisille aloille. Tyypillisesti työvoimaintensiivisen yrityksen liiketoiminta ei edellytä merkittäviä aineellisia investointeja ja työvoimakustannukset muodostavat ison osan yrityksen menoista. Ihmistyövoimaa voi olla vaikea korvata koneilla ja laitteilla toiminnan luonteesta johtuen ja tästä syytä myös tuottavuuskehitys työvoimavaltaisilla aloilla on usein hidasta. Ennen koronan aiheuttamaa kriisiä erilaiset automaatioon, digitalisaatioon tai palvelutuotannon aika- ja paikkariippumattomuuteen liittyvät ratkaisut ovat olleet vähemmän hyödynnettyjä tai tunnistettuja työvoimavaltaisessa liiketoiminnassa kuin vähemmän työvoimasta riippuvaisilla aloilla. Asiakaskohtaamisiin tarvitaan paljon henkilöresursseja ja koronan kaltaisessa kriisissä yritykset joutuvatkin pohtimaan, miten esimerkiksi kokemuksia, merkityksiä, elämyksiä ja hyötyjä voidaan tuottaa asiakkaalle uusilla tavoilla.
Rahoitus on tarkoitettu erityisesti seuraaville aloille:
Rahoituksen saajan on oltava liiketoiminnaltaan sen kokoinen, että se pystyy toteuttamaan vähintään 150 000 euron laajuisen kehitysprojektin ja pystyy aikanaan maksamaan lainan takaisin liiketoiminnan tuotoista.
Liiketoiminnan häiriötilanteeseen myönnettävä laina voi olla vähintään 100 000 euroa. Kotimarkkinoilla toimivien yritysten, säätiöiden ja yhdistysten lainan suuruus voi olla enintään 500 000 euroa ja kansainvälistä kasvua hakevien yritysten, säätiöiden ja yhdistysten projektien rahoituksessa enimmäismäärä arvioidaan tarpeen mukaan.
Business Finlandin myöntämän lainan osuus on 50-70 % projektin hyväksytyistä kustannuksista riippuen edelläkuvatuista projektityypeistä. Hakijan on siis katettava 30-50 % osuus omarahoituksellaan. Hakijan on pystyttävä osoittamaan Business Finlandille, että sillä on riittävä kokonaisrahoitus projektin ajalle. Koska Business Finlandin rahoitus maksetaan pääsääntöisesti jälkikäteen, rahoituksen saajan on siis pystyttävä ensin maksamaan projektista syntyvät kustannukset itse.
Laina-aika on pääsääntöisesti 7 - 10 vuotta.
Lainoihin on mahdollisuus saada pääsääntöisesti kolme lyhennysvapaata vuotta. Kansainvälistä kasvua tavoittelevien yritysten, säätiöiden ja yhdistysten lainoissa laina-aika on sama kuin Business Finlandin normaalissa TKI-rahoituksessa.
Myönnetystä lainarahoituksesta voi saada 30% ennakkona projektin alussa. Loppuosa rahoituksesta maksetaan toteutuneiden kustannusten perusteella.
Laina on riskilainaa, joka myönnetään ilman vakuutta. Jos projekti viivästyy, epäonnistuu tai sen tuloksia ei voida hyödyntää liiketoiminnassa, lainaehtoihin voi hakea muutosta Business Finlandista. Ensisijaisesti lainansaajalle tarjotaan lisää takaisinmaksuaikaa. Joissakin tapauksissa myös lainan maksamaton pääoma ja korot voidaan muuttaa kokonaan tai osittain avustukseksi eli laina jätetään perimättä takaisin. Lue lisää lainarahoituksestamme ja lainamuutoksista.
Rahoituksella yritys, säätiö tai yhdistys voi esimerkiksi
Rahoitettavien projektien lopputuloksena syntyvät ratkaisut mahdollistavat kannattavan ja kestävän liiketoiminnan koronakriisin jälkeen. Rahoitettavilla ratkaisuilla on merkittäviä työllisyysvaikutuksia suomalaisessa yhteiskunnassa.
Projektin sisältö ja tavoitteet ratkaisevat, mitä kustannuksia projektille hyväksytään. Kustannuksia hyväksytään aikaisintaan siitä päivästä lähtien, kun hakemus on lähetetty Business Finlandiin.
Hyväksyttäviä kustannuksia ovat tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan menot, jotka ovat
Kustannuksina voidaan hyväksyä oman henkilöstön palkkakuluja projektille tehtävän työn osalta, niihin liittyvät henkilösivukulut, yleiskustannuksia sekä ostettavia palveluja ja laite- ja tavarahankintoja projektiin liittyen. Hyväksyttävät kustannukset on määritelty tarkemmin yritysten tutkimus- ja kehitysprojektien rahoitusehdoissa.
Rahoitusta ei voi käyttää samaan kehittämisprojektiin, johon yritys on saanut Business Finlandin avustusmuotoista kehitysrahoitusta liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Avustuksen saanut yritys voi kuitenkin hakea tilapäistä TKI-lainarahoitusta avustushankkeessa aloittamansa kehitystyön jatkamiseksi (esim. pilotointiin ja tuotekehitykseen). Lainarahoitusta voi saada myös rinnakkain häiriötilanteiden kehitysrahoituksen kanssa, mutta tällöin tekemisen tulee kohdistua eri asioihin kuin avustushankkeessa.
Johtuen EU:n valtiontukisäännöistä tai kansallisista muista rajauksista rahoitusta ei voi käyttää:
Hakemusta voi muokata hakemuspalvelussa, jos sen status on Käsittelyssä. Et saa erillistä ilmoitusta hakemuksen statuksen muuttumisesta, mutta voit seurata asiaa asioinnissa. Ethän lähetä hakemustasi uudestaan sähköpostilla, vaikka sen tila ei heti muuttuisikaan hakemuspalvelussa Käsittelyssä olevaksi.
Hakemuksen peruminen tulee tehdä kirjaamoon, tätä ei voi tehdä itse sähköisen asioinnin kautta. Viestissä tulee ehdottomasti mainita hakemuksen diaarinumero sekä hakijaorganisaation nimi.