Tillfälligt forsknings-, utvecklings- och innovationslån är avsett för små och medelstora företag och midcap-företag med minst sex anställda i Finland och för stiftelser och föreningar som bedriver betydande affärer. Finansiering kan ansökas av företag som verkar på den internationella eller hemmamarknaden, och stiftelser och föreningar som letar efter nya sätt att lösa sina affärsstörningar genom utveckling. Genom att investera i utveckling vill sökande förbättra sina affärsvillkor och reformera sin verksamhet för att vara konkurrenskraftig efter coronakrisen.
Det är möjligt att söka tillfällig lånefinansiering fram till 14 Maj 2021. (OBS! Ansökningsperioden har förlängts.) Förverkligandet av projektet kan fortsätta även efter att ansökningstiden avslutats.
Business Finlands finansiella tillstånd för denna finansiella tjänst är högst 300 miljoner euro.
Vid bedömningen av finansieringens effektivitet ägnas särskild uppmärksamhet åt sysselsättningseffekterna av finansieringen i det finska samhället.
Finansieringen är avsedd för små och medelstora företag och midcap-företag som verkar i form av aktiebolag (Oy, Oyj) som verkar på de internationella eller inhemska marknaderna, som hade etablerat verksamhet före krisen orsakad av corona och vars verksamhet har påverkats av epidemin orsakad av coronaviruset. Stiftelser och föreningar med betydande företag kan också ansöka om finansiering om deras verksamhet har påverkats av coronavirus. Den sökande måste kunna visa Business Finland hur coronakrisen har hindrat företagets verksamhet eller vilken typ av hot det utgör för företaget och hur företaget försöker lösa dessa utmaningar genom utvecklingsåtgärder.
Syftet med finansieringen är att hjälpa små och medelstora företag och midcap företag att behålla sin FoU-verksamhet även i händelse av störningar och att utveckla lösningar som skapar en ny konkurrensfördel efter krisen. Med finansiering från Business Finland kan sökande rikta de resurser som frigörs till följd av en exceptionell situation till utvecklingsarbete och påskynda utvecklingen. På så sätt kan man ha kvar arbetstagarna även under krisen.
Finansiering kan användas för FUI-projekt av två typer:
1. För företag, stiftelser och föreningar som verkar på hemmamarknaden och/eller på internationella marknader och vilkas affärsverksamhet coronaepidemin påverkat och som konstaterat klara utvecklingsbehov i sin affärsverksamhet till följd av den undantagssituation som coronaepidemin medfört.
2. För företag som siktar på internationell tillväxt och vilkas affärsverksamheter påverkats av coronaepidemin, och som vill satsa på forskning, utveckling och innovation (FUI) i störningssituationen i syfte att utveckla sin internationella konkurrenskraft och förbättra sina förutsättningar till internationell tillväxt.
I tjänsteföretaget fördelas finansieringen främst till den så kallade arbetsintensiva sektorer. Vanligtvis kräver inte ett arbetsintensivt företags verksamhet betydande materiella investeringar och arbetskraftskostnader utgör en stor del av företagets utgifter. Det kan vara svårt att ersätta mänskligt arbete med maskiner och utrustning på grund av aktiviteten och därför är produktivitetsutvecklingen i arbetsintensiva sektorer ofta långsam. Före krisen som orsakats av korona har olika lösningar relaterade till automatisering, digitalisering eller tid och plats oberoende i tjänsteproduktionen använts eller identifierats mindre i arbetsintensiv verksamhet än i mindre arbetsberoende sektorer. Många mänskliga resurser behövs för kundmöten, och i en kris som en korona måste företag överväga hur till exempel erfarenheter, betydelser, erfarenheter och fördelar kan skapas för kunden på nya sätt.
Finansieringen är särskilt avsedd för företag inom följande sektorer:
Företaget som beviljas finansiering ska ha en affärsverksamhet av sådan storlek att företaget kan förverkliga ett utvecklingsprojekt till ett värde av minst 150 000 euro och senare betala tillbaka lånet med avkastningen från affärsverksamheten.
Lånet som beviljas vid störning av affärsverksamheten kan vara åtminstone 100 000 euro. Lånebeloppet för ett företag som verkar på den inhemska marknaden får inte överstiga 500 000 euro och det maximala finansieringsbeloppet för projekt för företag som söker internationell tillväxt bedöms vid behov.
Lånet som beviljas av Business Finland utgör 50–70 % av de godkända kostnaderna för projektet, beroende på de projekttyper som beskrivs ovan Den sökande ska alltså stå för 30–50 % med självfinansiering. Den sökance ska kunna visa för Business Finland att den har tillräcklig total finansiering för projektet. Eftersom Business Finlands finansiering i regel utbetalas retroaktivt, ska företaget alltså först själv kunna betala kostnaderna som uppkommer av projektet.
Lånetiden är i regel 7-10 år.
Det är i regel möjligt att få tre amorteringsfria år för lånet. När det gäller lån till företag stiftelser och föreningar som söker internationell tillväxt är lånetiden densamma som i Business Finlands normala FUI-finansiering.
I början av projektet kan man få 30 % av den lånefinansiering som beviljats till projektet i förskott. Den resterande delen av finansieringen betalas på basis av faktiska kostnader.
Lånet är ett risklån som beviljas utan säkerhet. Om projektet blir försenat, misslyckas eller om det inte är möjligt att dra nytta av dess resultat i affärsverksamheten, kan du ansöka om ändring av lånevillkoren hos Business Finland. I första hand erbjuds låntagaren mer återbetalningstid. I vissa fall kan även lånets icke betalda kapital eller räntor omvandlas helt eller delvis till bidrag och lånet alltså inte krävs tillbaka. Läs mer om Business Finlands lån och ändringar av lån (på finska).
Med finansiering kan företaget, stiftelser och föreningar exempelvis
Lösningarna som är slutresultatet för de finansierade projekten möjliggör lönsam och hållbar affärsverksamhet för företaget efter coronakrisen. De finansierade lösningarna har betydande effekter för sysselsättningen i det finska samhället.
Projektets innehåll och mål avgör vilka kostnader som godkänns för projektet. Kostnaderna godkänns tidigast från den dag då ansökan skickats till Business Finland.
Godtagbara kostnadsslag i forsknings- och utvecklingsprojekt som är:
Som kostnader kan godkännas personalönekostnader för arbete som utförts för projektets del, lönebikostnader i anslutning till dessa, allmänna kostnader samt inköpta tjänster och anskaffning av utrustning och material för projektet. Godtagbara kostnader fastställs mer specifikt i finansieringsvillkoren för företagens forsknings- och utvecklingsprojekt.
Finansieringen kan inte användas för den samma utvecklingsprojekt för vilket företaget erhållit Business Finlands utvecklingsfinansiering för störning i affärsverksamheten i form av bidrag. Ett företag som beviljats bidrag kan dock ansöka om tillfällig FUI-lånefinansiering för att fortsätta utvecklingsarbetet som inletts inom projektet som beviljats bidrag (t.ex. pilotförsök, produktutveckling). Lånefinansiering kan beviljas även parallellt med utvecklingsfinansieringen vid störning, men då ska verksamheten vara inriktad på andra saker än inom projektet som beviljats bidrag.
På grund av EU:s regler för statligt stöd och andra nationella begränsningar kan finansieringen inte användas för:
Ansökan om finansiering
Ansökan kan bearbetas i ansökningstjänsten om den har status Under behandling. Du får inte ett separat meddelande om att statusen för ansökan har förändrats, men du kan följa med statusen i nätservice. Skicka inte din ansökan på nytt per e-post, även m dess status inte genast byts ut i nätservice till Under behandling.
Ansökan ska annulleras till registratorskontoret, detta kan inte göras själv i nätservice. I meddelandet ska du nämna ansökans diarienummer och företagets namn.